Han eller han kanske?

Det finns en fråga som jag kommer återkomma till många gånger fram till i mars, nämligen vem som kommer att väljas till ny partiledare för socialdemokraterna. Jag misstänker att spekulationerna i massmedierna inom kort kommer att återupptas (efter ett litet jullov). I dagarna har ett rykte dock florerat via Expressen – att Pär Nuder inte alls är ointresserad av uppdraget som s-ledare, tvärtom. Det sägs att han nu försöker skaffa sig ett stöd internt, samtidigt som han utåt säger det en potentiell s-ledare bör säga, nämligen ”nej” (”jag är inte intresserad” alt ”jag är inte aktuell” eller liknande…). 

Vill han eller vill han inte? Och, den kanske viktigare frågan – kan han bli vald?
Den person som hittills legat bäst till i spekulationerna tycks vara Sven-Erik Österberg. Enligt Aftonbladet är inte Österberg någon okänd person hos svenska folket utan människor vet vem han är (det framkommer i deras ytterst vetenskapliga undersökning……). Det vore dock ytterst märkligt om han inte blev igenkänd efter det mediafokus han och andra möjliga s-ledarkandidater haft under hösten, då skulle tolkningen vara antingen att folk inte läser tidningar eller ser på TV alt att Österberg är så blek att han trots enorm mediaexponering inte fastnar i människors minne. 
Numera kändis.
Som sagt, jag kommer skriva mycket om den här frågan, men för att nu säga något kort om dessa båda herrar kan väl enkelt konstateras att Nuder är den person som skulle kunna utgöra ett seriöst hot mot Fredrik Reinfeldt i debatter, och som en alternativ statsministerkandidat. Nuder är kunnig, skarp och retoriskt skicklig. Det som ligger honom i fatet är att han associeras så med Göran Persson-tiden. Samtidigt så kan det vara så att just detta, Perssonkopplingen, faktiskt nu skulle kunna vara en fördel. Partiet har saknat ett tydligt partiledarskap under tiden med Mona Sanlin och längtar nu tillbaka till en starkare ledare, att då ha varit adept till starke ledaren nr 1, behöver inte vara fel. Men Österberg ligger som sagt bäst till och detta eftersom socialdemokraterna kommer vilja gå på den tryggare linjen, dvs välja en person som är i ”mitten” och som inte väcker någon agg i något läger. Men en person som inte väcker någon ilska riskerar att inte kunna väcka några känslor alls – vilket definitivt INTE är bra för en partiledare.
Som sagt, jag återkommer i ämnet.
Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Partiledare, Pär Nuder, s-ledare, Sven-Erik Österberg. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Han eller han kanske?

 1. Ulf Bjereld skriver:

  Välkommen till Bloggosfären! Skulle vara kul att se Österberg i en tung riksdagsdebatt den närmaste tiden.Jag minns inte riktigt hur han var som debattör.

 2. Sven J-son skriver:

  Det märkliga med att välja Österberg, vilket ju verkar högst troligt, är väl att man då väljer en person som i princip endast skiljer sig från Sahlin genom könet. Österberg har varit med och tagit fram, genomfört och varit precis lika ansvarig för den förda politiken som Sahlin.Nog vore det ett fattigdomsbevis för S om Österberg valdes. Vilken annan politik kommer han med trovärdighet kunna föra? Vad hände med alla tankar om att 'vi måste hitta en trovärdig' politik? Tufft för en ny ledare som sannolikt kommer starta från 25%.

 3. jwallinder skriver:

  Han eller han kanske? Men ingen hon? Tog kvinnorna slut efter Mona?

 4. Gudrun R skriver:

  Ja, hur kommer det sig att alla "förstå-sig-påare" i de stora medierna hela tiden låter bli att nämna t ex den kloka, självständigt tänkande Lena Sommestad (i stället för att veva samma gamla mer-av-detsamma-gubbar)? http://rebellabloggen.wordpress.com/2010/11/17/ur-skuggorna-trader-hon-nu-fram-var-nasta-partiledare/

 5. Jenny skriver:

  Ja vid det här skiftet verkar könsaspekten vara sekundär, vilket i sig är intressant. Vid valet av Sahlin så var det primära för s att välja en kvinna, det stod högtst upp på kravspecifikationen. frågan är vad som står där nu? Sannolikt något i stil med "person med idéer och ledarambition". Men sannolikt finns här en rad av kvalificerade kvinnor, det handlar nog till stor det om att tänka ett extra varv och våga tänka nytt.

 6. Ulf Bjereld skriver:

  Gudrun R: Vill bara påminna om att jag i flera sammanhang puffat för just Lena Sommestad: http://ulfbjereld.blogspot.com/2010/11/lena-sommestads-eleganta-dekonstruktion.html 🙂

 7. Ja, jag läste det blogginlägget, den 21 nov. Tack för det! Men nu talade jag om vilka namn det kannstöps om i ”de stora medierna”. Var får deras reportrar sina s-ledartips ifrån? SvD hade i går lyckats klämma fram fyra (andra) s-kvinnonamn. ”Broderskaparna” säger i samma text, men utan namns nämnande, att partiets nya ledning ”inte enbart kan bestå av män”. Varför når Sommestads namn inte upp till medie-radarn? ”Ja, hon är visst stor i bloggvärlden”, sa någon, tveksamt, på DNs redaktion idag. När jag ringde och frågade om de hade hört talas om Lena Sommestad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s