Handbok för partiledarintresserade

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4292471&play=2850210&playtype=Ljudklipp

I morse pratade jag och Stig-Björn Ljunggren i P1s Godmorgon världen om hur man skall gå till väga om man är intresserad av att blir partiledare för socialdemokraterna.

I morgon ny vecka, nya politiska händelser. Vilka partiledare kommer avisera sin avgång och vilka kommer meddela att de kandiderar som partiledare, den här veckan tro? I veckan som passerat har Jonas Sjöstedt meddelat att han ställer upp som vänsterledare men bara om Lars Ohly inte säller upp för omval. Snacka om personstrider. Blir spännande att följa utvecklingen.

Feministiskt initiativs ”talesperson” Gudrun Schyman meddelade att hon lämnar denna roll för att istället fokusera helhjärtat på lokalpolitiken i Simrishamn tillsammans med sin man. Kanske inte jättekonstigt efter många år i rikspolitikens hetluft men däremot trist och oroväckande för Fi. För många väljare är Fi lika med Gudrun Schyman, och även om de inte röstar på Fi så vet de att partiet finns och vad det står för tack vare Schyman. Utan Schyman finns stor risk att partiet kommer försvinna från väljarnas medvetande. Problemet inom Fi är att man varit urusla på att matcha Schyman med en likvärdig person som talesperson – dvs någon som lysa i kapp med henne.

När jag interjvuades SvD.se om Schymans avgång så försöker journalisten få mig att spåna kring huruvida det finns ett samband mellan Schymans avgång och det som nu händer inom vänsterpartiet på ledarskapsfronten. Dvs att Schyman avgår som talesperson för Fi för att komma tillbaka som vänterledare. Äh….nja, just den analysen tror jag faktiskt inte ett dugg på (journalister kan verkligen vara konspiratoriska). Även om det sannolikt vore drömmen för vissa inom v.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Godmorgon världen, Handbok i partiledarskap, socialdemokraterna, Stig-Björn Ljunggren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s