Partiledardebatt

Imorgon är det partiledardebatt i riksdagen. Skall bli intressant att studera inte minst Mona Sahlin och Maria Wetterstrand, vilka båda gör sina sista debatter som partiledare/språkrör eftersom nästa partiledardebatt hålls i juni. En inte helt vild gissning är att de båda kommer vilja göra bra avslut som rikdagsdebattörer och således vill visa var skåpet skall stå. De vill bli ihågkomna som starka debattörer och kanske också vara tydliga i var de själva (och inte bara deras partier)står politiskt, dvs lite av det vi såg i Sahlins linjetal på Förtroenderådet strax efter att hon aviserat sin avgång. Samtidigt är båda så kallade lame ducks, inte minst Sahlin eftersom själva språkrörsrollen inte innebär samma typ av ledarskapsmandat som en partiledare har (förväntas ha). Detta betyder att ingen egentligen kommer att bry sig speciellt mycket om vad de säger. Deras deltagande i debatten blir mer av personliga bokslut. 

Två som båda vill göra bra avslut

Lars Ohly kommer förmodligen även han vilja visa sig som en värdig ledare för vänsterpartiet nu när Jonas Sjöstedt och kanske flera flåsar honom i nacken. För Ohly är det sannolikt viktigt att fortsätta visa upp sidan som ett realistiskt regeringsalternativ, vilket samtidigt är problematiskt eftersom detta försvårar den tydliga radikala roll som vänsterpartiet gärna intar. Det är inte helt otänkbart att vänsterpartister synar sin partiledare extra noga i morgondagens debatt givet den ledardiskussion som nu blossat upp.

Han kommer vilja framstå som helt rätt person

Det skall även bli intressant att se vilket utrymme Fredrik Reinfeldt ger sina allianskompisar inte minst Maud Olofsson och Göran Hägglund, vars partier har alarmerande problem att attrahera väljarna. Börjar inte Olofsson och Hägglund att berätta vad centerpartiet respektive kristdemokraterna står för i dag riskerar båda att enbart leva vidare (som riksdagspartier) på konstgjord andning via stödröstande moderater. Både centern och kd har allvarliga identitetsproblem. Olofsson och Hägglund har båda varit med att skapa dessa, eftersom partiledarna delvis sålt ut partiernas själar till förmån för Allianssamarbetet. Väljarna men sannolikt även partimedlemmar vill ha tydlighet och svar på varför man skall rösta på c eller kd. Jan Björklund och folkpartiet har inte samma typ av problem, utan kör på med sitt skolspår och ordning och reda. Väljarna vet tämligen väl vad fp står för idag, liksom var de har Björklund. Utmaningen för fp och Björklund är att övertyga väljarna om att de är mer än bara skola och utbildning.

Han med brun slips måste låta hon till höger och han i orange slips längst till vänster ta för sig mer


Reinfeldt själv är också intressant att iaktta. I slutskedet av valrörelsen balanserade han på en hårfin linje till att falla över i ett övermod som uttrycker sig i nonchalans och arrogans. Det är inte helt otänkbart att hans rådgivare gav honom rådet att delvis tagga ned något. Framgångar genererar självförtroende, och gott självförtroende är bra för en ledare, men utan ödmjukhet så kan det komma att uppfattas som otrevligt och mer som ett slags översitteri. Det var detta Göran Persson delvis råkade ut för. Och som han också kritiserades för av just moderaterna, de får passa sig så de själva inte går i samma fälla. Frågan är vem som kommer att kunna ta ned Reinfeldt i morgondagens debatt. Det finns egentligen ingen som i nuet utgör något direkt hot mot honom och hans parti.

Slutligen riksdagsnykomlingen Jimmy Åkesson som gör sin andra riksdagsdebatt i morgon. För honom handlar det förmodligen om att hela tiden försöka föra in debatten på det spår som han vill prata om, och som han kan prata om – invandringens kostnader för det svenska samhället. Och om att hela tiden försöka framstå som lugn, sansad och ”kunnig”. För hans motdebattörer handlar det här om att inte gå igång och inte låta sig provoceras vilket enbart blir kontraproduktivt. Det skall dock bli intressant att se huruvida det går att skönja någon slags ”normalisering” av SDs närvaro i riksdagen nu eller om läget är fortsatt spänt med tendenser till uteslutningsstrategier.

Vill prata invandring och framstå som sansad
Som sagt många spännande saker att fästa uppmärksamhet vid imorgon. Är det någon som kollar in Aftonbladet.se imorgon fm så kommer jag skriva kommentarer där och chatta med läsarna om debatten.
Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Jan Björklund, Jimmy Åkesson, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Maud Olofsson, Mona Sahlin, partiledardebatt, riksdagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s