Jag vill inte! (ja, om jag inte blir inkallad förstås…?!)

> I dag får vi veta att Pär Nuder nu uttryckligen säger att han inte vill och inte kommer att kandidera till ny partiledare för socialdemokraterna. I går spreds ett rykte, initierat av Svt:s Mats Knutsson via Twitter (?) att Pär Nuder skulle få frågan om att bli ny partiledare av valberedningens ordförande Berit Andnor. Men i dag dementeras alltså detta genom att Nuder uppger till TT att han i helgen kontaktat Andnor med budskapet om att han inte vill. End of discussion! Eller? Ja det mest troliga är att Nuder faktiskt inte vill, hur märklig logiken vid partiledarskiften än kan vara (att säga nej kan betyda ja). Att han nu säger att han talat med valberedningens ordförande om detta tyder på att detta är på allvar och ingen skenmanöver. Det är inte otänkbart att Nuder 1. helt enkelt inte orkar och vill leda ett parti i total kris, hur mycket fullblodspolitiker han än är; 2. är rätt nöjd med en tillvaro som konsult för Albright Stonebridge Group; 3. helt enkelt bedömer att han inte skulle ha tillräckligt stöd för att bli en framgångsrik partiledare. Det sistnämnda handlar om vem/vilka det är som fört fram hans namn som ett alternativ och partiets interna maktkamp. Nuder har bland annat lanserats av Skånedistriktet, en del av ”vänsterfalangen”. Nuder har idag ingen djupare förankring i partiet, i ”rörelsen”, vilket är tämligen centalt för en s-ledare. Utan god förankring blir du inte lika stark och kommer helt enkelt riskera att kunna stöta på patrull i de steg du vill ta. Det som då händer är att du helt enkelt blir dels mer beroende av andra och deras stöd dels att du blir lättare att förhandla med. Att vänsterfalangen för fram Nuder som ett alternativ kan alltså vara ett sätt att själva få eget reellt inflytande. Om de lanserar Nuder, som saknar egen stark förankring, kan de kräva att få någonting tillbaka av honom, som t.ex. politiskt inflytande eller centrala poster. (Mer om detta spel skriver Torbjörn Nilsson förtjänst fullt om i senaste numret av Fokus.) Nuder inser naturligtvis att han är en bricka i ett spel och sannolikt påverkar det hans inställning till att kandidera.

Självklart är dock aldrig sista ordet sagt – ponera att det inte fanns någon som helst annan kandidat att välja på och att hela eller en majoritet av partiet skulle sluta upp bakom Nuder, och att Andnor i det läget approcherar Nuder med frågan, eller med en uppmaning om att ”ställa upp när partiet kallar”. Ja i det (hypotetiska) läget är det sannolikt att Nuder skulle nobba tom Albright för partiet. När partiet kallar så ställer man nämligen upp. Detta handlar om att ta ansvar, enligt medlemmarna av s-eliten som jag intervjuat om det här.

Men i det läget är inte s just nu utan i dag har Andnor tagit in alla kravspecifikationer från partidistrikten, nu skall idealledaren jämkas fram. Därefter skall alla få komma upp med förslag på namn (dvs det som i realiteten redan skett i den mediala diskussionen). Efter det bestämmer sig Andnor mfl för vem som tycks ha störst stöd (och bäst stämmer in på kravspecen…). Sedan ställs frågan av Andnor. 

Fram till den dagen, kommer det sannolikt fortsatt hagla med spekulationer om tänkbara namn i media. Här intervjuar t.ex. Expressen Veronica Palm, omnämnd som en het kandidat.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s