En ledarfantasi

Wallstr%C3%B6m:%20Jag%20ska%20inte%20bli%20partiledare”> 

Häromdagen intervjuade TV4s Anders Pihlblad Margot Wallström om partiledarfrågan i socialdemokraterna. Vid förra ledarskiftet i s var Margot Wallström mångas önskekandidat. Men Wallström sa nej – hon ville helt enkelt inte. Intressant är dock hur Wallström länge funnits med i mångas drömmar, trots att hon själv gjorde – och gör -tydligt och klart (på motsvarande vis som Nuder häromdagen) att hon inte är intresserad. Inom s har funnits en föreställning om att Wallström skulle bli en superledare för partiet och att om hon bara ville så skulle allt bli så bra. Men vad vet medlemmar och väljare om Wallström, egentligen? Ja en hel del kan tyckas, hon har gedigen politisk erfarenhet, som riksdagsledamot och statsråd (bitr. civilminister, kulturminister resp socialminister). Därefter har hon även varit EU-kommissionär. Men trots detta fina CV så har hon egentligen aldrig visat upp något speciellt starkt ledarskap, utan tvärtom just en väldigt nedtonad och nästan timid hållning, vilket inte riktigt funkar om du skall vara politisk ledare (vilket Wallström själv antyder i intervjun ovan med TV4). Inte minst för ett parti som delvis kräver ett starkt ledarskap. Wallström får alltså betraktas som socialdemokratins drömledare, i fantasin. Och just därför att hon alltid sagt nej så blir hon än mer spännande. Det som man inte kan få blir det mest åtråvärda. Samma sak gäller säkert för somliga som hade hoppats på Nuder. Nu laddas han med allt det som socialdemokratin just nu behöver.

Att gå och hoppas på någon som man inte kan få leder bara till olycka, och sannolikt till en irritation hos de som säger nej och inte blir respekterade. Dags istället att titta på de kandidater som står framför partiet och faktiskt vill. Men det bygger naturligtvis på att de tillåts säga ”ja jag vill leda” vilket det självklart finns många som vill men inte vågar säga. Det kan faktiskt finnas något gott i att välja den som vill ha en istället för att göra den som nobbar till en dröm.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En ledarfantasi

 1. Sven J-son skriver:

  Om du menar att bästa rådet till S vore att försöka hitta någon som VILL bli istället för att hitta någon som inte vill, har du helt rätt.

  Å andra sidan är det ju så tydligt att så fort någon bara antyder att de är intresserade, så hugger en del av partiets sympatisörer. Tydligaste exemplet är ju Österberg som för någon vecka sedan eller två hostade om att han ”noga skulle överväga om han fick frågan”.

  Karin Pettersson på Aftonbladet var snabb att jämföra honom med Bo Lundgren. En sådan jämförelse kan knappast en kommande ledare för S leva med. SSU har också varit tydliga med att Österberg inte är en man i deras smak.

  Veronica Palm sa i början av racet att hon skulle tänka ”en dag till innan hon svarade” men fick säker råd av någon välinsatt att låta bli att kommentera. Liksom Mikael Damberg ligger hon numera lågt kring såna frågor. Bra taktik sannolikt, men att man vänster- och högerfalangen inom S skulle kunna samsas kring Damberg eller Palm verkar väl osannolikt

  Lena Sommestad ligger ju och smyger men bara att hon är omnämnd talar ju nästan emot henne. Men om hon skulle bli vald skulle det vara ett av de första och i Sverige absolut största exemplen på sociala mediers effekt. Sannolikt ligger hon dock väl mycket åt vänster.

  Men en person som knappast alls har nämnts ännu är Leif Pagrotsky (bortsett från små webbförsök med Paxapaggan). Detta torde enligt samma logik tala väldigt mycket till hans fördel. Dessutom är han ekonomiskt kunnig och samtidigt rätt så folklig. Att han dessutom var emot euron och tog strid mot Göran P på sin tid lär enbart vara till hans fördel. Dessutom kändare än Sommestad och kan inte beskyllas för att inte ha regeringserfarenhet.

  Jag gissar att Paggan är lite av löparen som kommer ute på ytterbanan och som i slutet av tävlingen överraskar alla med en rejäl spurt. Räcker det ända fram? Japp, det gör det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s