En fågel viskade i mitt öra

Att det finns en person som börjar utkristalliseras som ny partiledare för socialdemokraterna. Personen i fråga lär själv halvt ha bekräftat att han fått indicier på att så är fallet. Personen i fråga är den här mannen:

Nu ska man ju ta rykten med en nypa salt men OM det här stämmer, så är frågan om det är ett bra val? Thomas Östros starka sidor är hans kunskap, kompetens, erfarenhet och att han är en skicklig debattör. Han kan matcha både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i en debatt. Men hans svaghet är definitivt hans bristande utstålning, och att han bitvis kan framstå som aningen fyrkantig. Ett problem är också att han associeras starkt med den ledning partiet haft under de senaste åren, och den politik som inte gått hem hos väljarna. I sin egenskap av ekonomiskpolitisk talesperson har Östros i allra högsta grad varit delaktig i att förmedla en bild av socialdemokratin som många människor inte uppskattat. Risken finns att Östros helt enkelt är för tätt sammankopplad med en tid av problem och misslyckande liksom kan uppfattas som ett uttjatat ansikte som hittills inte attraherat. Att det blir för mycket av ”gammal skåpmat”.

Skulle Östros bli vald till partiledare – eller en person som Sven-Erik Österberg – så är det tydligt att socialdemokratin primärt väljer en statsminister och inte en partiledare i opposition. Det vill säga de väljer en person som de kan vara trygga med kommer fixa rollen som regeringschef, och som kan utmana Reinfeldt i termer av statsmannamässighet. Men frågan är om det är vad väljarna skulle gå igång på i nuet, och som skulle få dem att känna ”åh, sossarna, det verkar vara ett spännande alternativ!”?!

Well, spekulationerna kommer garanterat att fortgå några veckor till. I nuet skall alla partidistrikt säga vem de vill ha, efter att först ha sagt vad de vill ha. Men ryktet säger alltså att Östros i nuet vet något som inte andra vet och som han är glad över, som kanske bara han och Berit Andnor vet (och är glada över?)? To be continued……

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s