Kommer lösningen imorgon?

Ja det vill säga lösningen på socialdemokratins kris. Många inom s har säkerligen höga förväntingar på morgondagens presentation av kriskommissionens rapport, många hoppas nog att de här skall få svaret på vad som gått galet och hur vägen framåt ser ut. Redan idag har vissa förslag sipprat ut från den grupp som arbetat med organisatorisk analys. Idéerna handlar om stärkt interndemokrati genom att partimedlemmar skall få mer inflytande över val av politik och person. Även den slutna rekryteringsprocessen kring partiledarskiften kritiseras, liksom storleken på partiets styrelse (idag totalt ca 50 personer).

Det här är viktiga saker att ta itu med för socialdemokratin. Inte minst frågan om öppenheten i rekryteringsprocessen, där svenska s ligger efter många av dess systerpartier runt om i Europa. Öppenheten i rekryteringsprocessen är inte enbart en fråga om ökat medlemsinflytnade och således en form av medlemsvård. Nej det sänder även viktiga signaler till omvärlden, till väljarna, dvs dem som socialdemokraterna i dagsläget har svårt att attrahera. Den politiska inriktningen, idéerna, är naturligtvis ytterst centralt i valet av parti. Men partiets interna angelägenheter kan också det vara något som väljarna bryr sig om. Ett parti som framstår som organisatoriskt mossigt och med bristande interndemokrati kan i sig vara verka avtändande, eftersom det sannolikt säger något om hur pass i takt med tiden partiet är i sin helhet. Det vill säga form (organisation + ledarskap) och innehåll (politik) hänger således ihop.

Imorgon återstår att se vilka fler förslag kriskommissionen levererar. Och frågan som därefter följer är naturligtvis – kommer förslagen att accepteras av partiets medlemmar, och än viktigare – av väljarna?!

Är det något i den här stilen som levereras till s i morgon?

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s