Nej lösningen kom nog inte igår

Igår presenterade den socialdemokratiska kriskommissionen sin rapport. En cirka 120-sidig lunta med en radda förslag på vad socialdemokratin skall stå för och inte stå för i dag. Sammantaget är det ett relativt spretigt förslag, inte minst sett till den så kallade vänster höger dimensionen (även om många bedömare menar att förslaget innebär en gir till vänster). Men inget fel i det, det kan tvärtom vara det som är poängen, dvs spretigheten.

Jag tror krisanalysen primärt fyller en terapeutisk funktion för socialdemorkatin. I ett katastrofläge efter partiets sämsta val sedan demokratins genombrott behövdes något ”göras” – nu! Att stilla sitta med armarna i kors när partiet blöder skulle sannolikt ge upphov till än mer ångest. Således tillsattes en kommission med uppgift att komma med svaret på vad som gått galet och vad som är vägen framåt. Utöver den terapeutiska funktionen kan rapporten sannolikt även ligga till grund för fortsatt diskussion inom partiet, men också för den nya partiledare och partiledning som skall utses. Jag menar att partiet definitivt inte kommer att ta sig ur sin så kallade kris utan ett starkt och idérikt politiskt ledarskap. Partiet måste således börja med att utse en ledning, och därefter kan en diskussion om vägval ta vid. Vad som blir a och o i detta är dock att partiet också låter den nytillträdda partiledaren ta för sig och visa vad han eller hon vill med socialdemokratin. Att helt enkelt lita på att den person (de personer) som skall gå i täten (naturligtvis hela tiden med ett lyssnande öra inåt) faktiskt har förmågan att leda partiet rätt. Att lägga rapporten i knät på den nya ledningen med uppmaningen ”genomför” kommer sannolikt inte att bli bra. En politisk ledare måste både följa OCH leda.   

Här kan du ta ytterligare del av mina reflektioner kring rapporten. Tillsammans med Stig-Björn Ljunggren och Ardalan Shekarabi i Tv4:s Nyhetsmorgon, och i en kortare intervju i samma kanal. På eftermiddagen deltog jag i i ett samtal i Kunskapskanalen, Svt Forum, tillsammans med Jan Larsson och Niklas Ekdal på samma tema.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s