Vilka fantastiska undersökningar

Jag skrattar högt åt den undersökning som Aftonbladet.se genomfört om huruvida Mikael Damberg är en känd eller okänd person. Tidningen har frågat ”svenskar” om de ”vet vem den här mannen är?” och visat upp ett foto på Damberg. Tio av tio redovisade personer vet inte vem han är, och syftet med denna lilla studie är förmodligen att påvisa hur okänd Damberg är hos svenska folket. En kritisk fråga är dock om det bara var dessa tio personer som utfrågades (på centralen i Stockholm?) eller om det var dessa tio personer som svarade att de inte kände igenom honom, medan det i själva verket var flera andra som tvärtom sa att de visste vem han var?! På tidningens wedsida finns även möjlighet att svara på läsarfrågan: ”handen på hjärtat, skulle du känna igen Mikael Damberg?”. Äh, när då – innan han kom att ingå i spekulationerna som partiledare, eller efter att han kanske blivit vald till partiledare? Eller handlar frågan om att jag aldrig någonsin skulle känna igen Mikael Damberg, alltså att han är en sådan person som inte fastnar i minnet? Mycket konstigt ställd fråga måste jag medge.

Själva frågeställningen är dessutom helt bakvänd – om jag kan svara på enkäten så betyder väl det att jag har någon slags aning om vem karln är – eller? Inte minst när det på samma sida finns bilder på honom?! Konstigt nog har dock hela 81,7 procent av hittills 7 795 svarande, sagt att de INTE skulle känna igen honom. Det folk svarar på är sannolikt något i stil med ”om du mötte honom på gatan”. Eller så är det kanske så att Damberg är en sådan person som människor helt enkelt inte kan minnas?!

Vad Aftonbladet här vill ha fram är att visa på hur okänd Damberg är hos svenska folket. Det är mycket möjligt att detta är sant och att det är fler än de tio intervjupersonerna i tidningen som inte känner till honom. Men, ”handen på hjärtat” så är detta inget stort problem för en potentiell partiledarkandidat. Är det något som personen som väljs till partiledare kommer att bli, inom säg, ett par veckor, så är det just känd! Om detta råder inga som helst tvivel. Att vara en doldis innan du blir vald är alltså inget problem. Det är få svenskar som idag inte vet vem Fredrik Reinfeldt eller Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är, men innan de valdes skulle sannolikt en motsvarande undersökning ge ett liknande resultat för deras del.

Nej, kändisskap är således inget som behöver stå med på kravspecifikationen. Kanske kan det till och med vara bra att vara lite okänd ute i stugorna när man väljs till partiledare? Det blir mindre att leva upp till och ett istället ett ökat utrymme att forma sin egen stil som ledare.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s