En motvilligt öppen process

Såpan i socialdemokraterna fortsätter! Jag för min del pendlar mellan att å ena sidan vara extremt nyfiken på hur strömningarna i s går och VEM det egentligen kommer BLI, och å andra sidan en känsla av utmattning och närapå uttråkning av alla namn som ältas daglig dags i medier av olika slag och som gör att intresset till slut tappas.

Intressant i den såpaliknande process som ledarskiftet kommit att utvecklas till är dock just själva processen i sig. På sätt och vis har processen nu kommit att bli mycket öppen, dels i termer av att det inte på långa vägar är självklart vem som tar över, men också i termer av att olika tänkbara kandidater nu vrids och vänds på i alla tänkbara media, men även i diskussioner bland medlemmar och väljare. Det oklara läget har alltså på sätt och vis skapat en sällan skådad öppenhet.

De som efterfrågar öppenhet i rekryteringsprocessen (vilket även Kriskommissionen gör i sin rapport) menar att intresserade kandidater skall träda fram och berätta vad de står för och vad de vill göra med socialdemokratin. Men det som nu hänt är att medierna, journalisterna, tagit tag i processen och delvis bidrar med just detta. Via sina kontakter i partiet luskar journalister ut vilka kandidater som det pratas om, för att därefter lyfta upp dem i strålkastarljuset och belysa deras sk ”starka” och ”svaga” sidor (hur många sådana sammanställningar har nu förekommit i dagspress och nyhetsprogrammen egentligen?!). Partimedlemmar och väljare pratar då följaktligen än mer om dessa kandidater utifrån rescensionerna och betygssättningarna.

De mediala kandidatpresentationerna fokuserar huvudsakligen på personernas egenskaper och hur troligt det är att de skulle kunna bli valda, men delvis pratas även om var dessa står någonstans politiskt, vilket på sätt och vis säger något om vad personen i fråga förmodligen skulle göra som partiledare.

Valberedningens ordförande Berit Andnor bemötte frågan om ökad öppenhet i rekryteringsprocessen med att sökandet efter en ny s-ledare inte är någon ”idoltävling”. Skulle processen bli mer öppen finns en risk att olika personer fokuseras på och jämförs på ett allt för ytligt (?) sätt, får man anta att Andnor menar. Det som nu hänt är dock att frånvaron av öppenhet i den formella processen i kombination med ett oklart läge, just lett till en öppen personfokusering. Tron att det går att sköta ett ledarskifte bakom lyckta dörrar får sägas vara extremt naiv, sett till dagens medialiserade politiska klimat. Vill inte socialdemokratin som parti låta processen öppnas upp så ser nämligen medierna till att så blir fallet.

Som sagt, såpan fortsätter men snart kanske vi får reda på vilket namn valberedningen enats om.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s