Klockan tickar och locket är på (i ett parti som alltid väljer goda ledare!)

Tiden håller på att rinna ut

Ja ungefär så kan man väl beskriva det aktuella läget för socialdemokraternas (hets)jakt på en ny partiledare. Idag sammankallade valberedningen samtliga distriktsordföranden till en överläggning. Många är nyfikna på vad som egentligen sades bakom de lyckta dörrarna men ingen är villig att prata offentligt om hur diskussionen gick – locket ligger alltså som det skall – på.

Hintar gavs dock, inte minst av frispråkige Håkan Juholt, om att det finns en påtaglig oenighet och således blir fokus på fler poster än partiledaruppdraget, som ett sätt att kompromissa mellan olika falanger och intressen; ”får vi vår favvo som partiledare så kan ju ni få ta partisekreterposten, eller vill ni kanske hellre ha gruppledarskapet, eller rollen som ekonomisk politisk talesperson?” – ja ungefär så, är det väl inte helt otänkbart att diskussionerna nu förs.

Problemet är att tiden går, klockan tickar – fort och ljudligt. Nu är det inte lång tid kvar till kongressen sista helgen i mars. Den person som partiet enas om som partiledare kan dock inte få vetskap om detta (dvs bli tillfrågad), kvällen innan kongressen öppnas – det funkar liksom inte. Nej personen ifråga måste tillfrågas relativt snart, och således även offentliggöras inom en inte allt för lång framtid. Stressen är ett faktum, för att inte säga paniken.

Det är nog bara att konstatera att detta ledarskifte inte kommer bli optimalt, i alla fall inte utifrån vad s har vetskap om idag. Det är mycket möjligt att den kompromisskandidat som till slut väljs blir en ny Tage Erlander, dvs en person som initalt betraktas som ett mähä och som inte alls har det som krävs men som sedermera växer in i rollen och blir både aktad och älskad. Även Göran Persson gjorde en snarlik resa, började i motvind men fick sedan medgångar som ledare. Huruvida så blir fallet eller ej handlar naturligtvis mycket om tillfälligheter och omständigheter och inte bara den enskilda ledaren och dennes parti. Och vad den nya s-ledaren kommer verka i för politisk tid är självklart omöjligt att sia om. Ett är dock säkert – ett stort arbete ligger framför personen i fråga givet socialdemokratins kris. 

Men även en annan sak är inte helt otänkbar: socialdemokratin har en stark självbild av att välja ”bra” ledare, således kommer förmodligen det vankelmod som präglat rekryteringsprocessen att snabbt läggas till handlingarna och vi kommer inom kort se en uppslutning bakom den goda ledare detta parti ännu en gång lyckats vaska fram. Leden kommer slutas bakom den nya ledaren, och han eller hon kommer snart att beskrivas som självklar och långt ifrån en kompromiss.

Erlander – initialt långt ifrån självklar, men strax den absolut bästa ledaren s kunde välja

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s