Vad kommer hända med centerpartiet?

Först kort kommentar till uppgörelsen mellan regeringen och miljöpartiet i migrationspolitiken. En framgång för Alliansen som slår in en kil i samarbetet mellan oppositionspartierna. Det råder sannolikt en viss irritation inom socialdemokraterna (samtidigt har s en hel del andra bekymmer att ta itu med just nu…) och vänsterpartiet, för att inte tala om i Sverigedemokraterna (en stor motgång för SD inom deras huvudpolitikområde). Dessutom en generös gest från moderaterna till inte minst kristdemokraterna som behöver alla framgångar de kan få.

*********************************************************************

Nu till något annat: Eftersom jag just nu är lite småtrött på socialdemokraternas rekryteringsprocess (kom upp med ett namn nu då?!) så sysselsätter jag mig med att fundera lite kring ett annat potentiellt ledarskifte, nämligen det i centern. Ryktet säger att Maud Olofsson kommer avgå senast 2012. Liksom att hon antingen vill se Andreas Carlgren eller Anna-Karin Hatt som efterträdare.

Den intressanta frågan vid ett eventuellt ledarskifte i c är hur den nya partiledaren kommer att förhålla sig till Allianssamarbetet. Kommer han eller hon att vara mindre lojal mot Reinfeldt och istället satsa mer på att hitta en centeridentitet för partiet och således stärka profilen för ett parti i kris? Både Carlgren och Hatt är nära medarbetare till Olofsson liksom statsråd i regeringen. Är det sannolikt att någon av dem skulle bryta med Olofsson-arvet och den Allianstrogna hållningen. Nja, det är nog inte jättetroligt. Möjligen att Carlgren, som utstrålar ett slags självförtroende och har längre erfarenhet av politiskt ledarrskap, skulle kunna ge centern en högre svansföring i förhållande till Alliansen. Hatt har förmodligen allt för starka lojalitetsband till Olofsson (som handplockat henne till en nykonstruerad statsrådspost) för att ta strid för centerns självständighet.

Men frågan är hur Carlgren skulle mottas av den mer traditionella centerfalangen ute i landet. För att citera en vän: ”en homosexuell man i skinnpaj kanske inte känns klockren i alla läger”. Samtidigt skall sägas att de traditionella centerpartisterna sannolikt kommer rösta på centern i alla väder, no matter what, med eller utan en relativt icketraditionell centerledare. Det kommer muttras i stugorna, precis som det gjorde under Lennart Daléustiden, men en gång centerpartist alltid centerpartist.

Problemet är dock att denna grupp av väljare krymper för varje år som går, dvs de som i grund och botten bär upp centern. Frågan är vilka de nya centerpartisterna utgör? Är det verkligen de som brukar flanera kring Stureplan? Tja, det är kanske den frågan som den tilltänkta kronprinsen eller kronprinsessan måste börja tänka på redan nu. Precis som för socialdemokraterna tickar nämligen klockan för centerpartiet – här dock i termer av väljarstöd.

 Räddare i nöden?

Eller är hon den som kommer ta centern till nya höjder?

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad kommer hända med centerpartiet?

  1. Henrik V, liberal skriver:

    Intressant diskussion!
    Annie Johansson då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s