Baylan kastar in handduken

Ibrahim Baylan meddelar idag att han avgår som partisekreterare vid extrakongressen om tre veckor. Detta besked är föga förvånande skulle jag vilja hävda, det märkliga är varför han väntat så länge med detta beslut. Det mest naturliga, för att inte säga självklara, hade varit att han gjorde slag i sak i samband med att Mona Sahlin aviserade sin avgång. Som partisekreterare har han definitivt ett medansvar för partiets katastrofala valförlust (även om ”krisen” handlar mer än fjolårets valresultat).


Socialdemokratin har en delvis tradition av starka partisekreterare vilket hänger ihop med att dessa inte sällan fått ta det reella partiledarskapet då den formella ledaren även varit statsminister. Baylan kommer sannolikt inte gå till historien som en ”stark” partisekreterare. Men, och detta är viktigt, Baylan har varit partisekreterare under en för socialdemokratin ovanlig tid – i opposition. Det gör uppdraget blir delvis lite annorlunda jämfört med när regeringspositionen innehas.


Relationen mellan partiledare och partisekreterare är intressant i sig, inte minst inom s, något jag återkommer till framöver.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s