Kanske inte så illa i alla fall?!

Min spontana reaktion var: Va?! Han?! Ju mer dagen gått, ju mer jag fördjupat mig i Håkan Juholts person, ju mer jag läst, sett och pratat om honom ju mer övergår jag till att tro att socialdemokraterna ser ut att göra ett gott val.

Mina primära argument till denna ståndpunkt handlar om Juholts personlighet men också hans politiska inriktning (som vi iof inte vet så hemskt mkt om utan mer bli ett pusslande av hans politiska historia). Beträffande Juholt som person så personifierar han folklighet, vanlighet men samtidigt mod och charm och slagkraftighet. Inget av detta skall föraktas eller underskattas i betydelsen för att bli framgångsrik som svensk partiledare, inte minst i s. Samtidigt uppskattar vi svenskar politiker som är mer lågmälda och som primärt symboliserar förnuft och rationalitet.

Politiskt talas om att Juholt står till ”vänster” (jag har precis sagt det själv) men en mer korrekt beskrivning är nog traditionell socialdemokrat, en gråsosse helt enkelt. Han är för t.ex. EU och EMU, för kärnkraft men samtidigt förespråkare av statligt ägande. Han vill satsa på försvaret men likaså välfärdsstaten. Hittills har Juholt symboliserat mer av traditionell socialdemokrati och kanske mindre av förespråkande av t.ex. minoriteters rättigheter. Men det här behöver kanske inte vara fel, inte minst om han backas upp av mer ”högerorienterade” personer på t.ex. uppdraget som ekonomisk politisk talesperson.

Som politisk ledare tror jag, men det återstår att se, att han kan visa vilja och framåtanda,  – vilket är en grundläggande förutsättning i ett ledarskap speciellt i en organisation i kris. Bortsett från Branting är han den enda socialdemokratiska partiledaren någonsin som valts (kommer att väljas) utan statsrådserfarenhet. Regeringserfarenhet är viktigt, inte minst eftersom du då också fått prövas som politisk ledare på toppnivå. Samtidigt befinner sin inte s i regeringsställning just nu och kanske är det så att de nu istället just primärt valt en partiledare – en god oppositionsledare framför en statsminister? Frågan besvaras av Juholts ledarskap i kombination med vilken väg partiet bestämmer sig för att gå.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kanske inte så illa i alla fall?!

  1. Ping: The Chairman Speaks — Jacob Christensen

  2. sara skriver:

    hej!

    Du kan inte uppleva det någongång lite ”jobbigt” att vara objektiv eller ignorera ens egen ideologisk/politiska övertygelse när man analyserar eller när du undervisar¨. (Man ka ju aldrig vara det till 100 oavsett hur duktig man är på att vara objektiv )Tycker förövrigt att du är väldigt bra och man vet inte riktigt om du är höger eller vänster.
    Tänkte på detta bara då du skriver att Juholdt är ett bra val.

    ha en trevlig kväll 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s