Så gör en s-ledare

Vet vad s kräver av honom?

I Vimmerby Tidning framgår att Håkan Juholt är mån om att stå vid sitt ord. Han säger att ”jag tycker det är viktigt att hålla löften”, med hänvisning till att han för länge sedan, långt innan han visste att han skulle bli tillfrågad om att bli s-ledare, sagt ja till att besöka Hultfreds s-förenings årsmöte.

Den här inställningen är helt rätt för partiledare i allmänhet och s-ledare i synnerhet. För partiledare i allmänhet är det bra att försöka leva upp till att vara en påliglig person, en sådan som håller vad man lovat. I mätningar av förtroende för politiker och partiledare är just frågan om att kunna lita på, viktig. Politiska ledare som ljuger eller uppfattas svika sina löften ogillas starkt.

För en s-ledare är det verkligen vördnadsfullt att vilja prioritera ett besök i en lokalförening framför annat (som att gå på Mona Sahlins avskedsfest, om man är bjuden? Eller allmänt sola sig i glansen av att ha fått frågan om att bli ledare). Att så göra och säga är strategiskt mycket smart. Om Juholt dessutom inte bara gör så av pr-skäl så är det ännu bättre, dvs om han är en rörelseperson. För det kräver s av sina ledare. Det vet Juholt och det visste hans företrädare. Det var t.ex. därför som Göran Persson inledde sin ledartid med resor i partiet. Samma sak gjorde Perssons idol Per Albin Hansson, fast innan han blev vald (sannolikt inte helt av ostrategiska skäl).

Juholt inleder således sin kandidatur på ett mycket finessrikt sätt, eller så är det helt enkelt så han är, den där karln i mustasch – pålitlig och en schysst partikompis.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s