En total makeover?!

Ja så får man väl ändå beskriva den socialdemokratiska valberedningens förslag på förändringar i verkställande utskottet (VU). Det som kommit till kännedom är att Thomas Östros och Ylva Johansson helst skall bort till förmån för Mikael Damberg (flyttar upp från suppleant till ordinarie ledamot) och Veronica Palm (blir suppleant). Leif Pagrotsky föreslås också väljas in i VU, som suppleant. Ytterligare en ny kvinna skall väljas in som suppleant.

Okej, hur skall då denna personförändring tolkas? Som jag ser det vill valberedningen, och Håkan Juholt, städa bort alla namn som associeras med Mona Sahlins ledning och valförlusten i höstas. Ut skall alltså Östros liksom Johansson. Dessutom anas här en tydlig ambition att försöka tillfredsställa alla tänkbara falanger och grupperingar inom s. Målet är att få till en så god spridning som möjligt med avseende på den för partiet laddade faktorn politisk inriktning (höger-vänster), men även faktorer som region (stad-land), ålder (ung-gammal), erfarenhet (regeringserfarenhet-eller ej).

Håkan Juholt påstås vara ”vänster” (eller mer traditionell iaf), han är från ”landet”, inte purung, och saknar regeringserfarenhet. Övriga i ledningen skall matcha honom, och sammantaget skall teamet som väljs medverka till att 1. ena partiet, 2. ragga röster.

Damberg och Palm tillhör ”höger” respektive ”vänster”. Båda är dessutom unga och från Stockholmsregionen. Ingen av dem har någon regeringserfarenhet. Pagrotsky är, menar vissa, mer ”vänster”, han är äldre, han har diger politisk erfarenhet med bla ministerskap i bagaget och, han är är ursprungligen inte från Stockholm. Utöver dessa nykomlingar, och till vilka alltså ännu en kvinna skall läggas, finns det gamla gardet i VU kvar, som Sven-Erik Österberg t.ex. Färskingar blandas alltså med mer erfarna personer.

Kontentan av ommöbleringen är att visa partiet och väljarna att krisen tas på allvar och att det nu är en omstart som gäller. Vilken den politiska inriktningen blir återstår att se. Mycket hänger här på vem Juholt vill se som ekonomisk politisk talesperson (vilket formellt utses av riksdagsgruppen). Pagrotsky vore kanske det mest naturliga valet, men tydligen vill han inte och lotten faller då kanske inte helt otänkbart på Damberg, vilket definitivt skulle vara strategiskt smart. Juholt  visar då att han inte alls vill gira kraftigt till vänster, vilket somliga är oroliga för. Eller, så är det den i dag hemliga kvinna som kommer få uppdraget – är det månne Lena Sommestad som kommer inträda i VU? Om ja, så signalerar Juholt en annan inriktning.

Återsår således att se hur pusslet fortsatt läggs. Återstår även att se om Östros kommer kräva sin rätt att sitta kvar i VU fram till 2013, eller om han lägger ned vapnen och går självmant.

To be continued…..

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En total makeover?!

  1. Joakim skriver:

    Jag tror att det är mer strategiskt smart att välja Sommestad än att sats på Damberg som ekonomisk-politisk talesperson, inte minst när det gäller att locka unga storstadsröster.

    För en jämförelse av deras debattekniker rekommenderar jag:
    http://www.tidskriftenlibertas.se/lena-sommestad-vagar-se-bortom-myterna-svensk-skola-har-varit-battre/

  2. sara skriver:

    Jag förstår inte hur det kommer sig att Juholdt är det enda alternativet? Borde det inte finnas fler alternativ? när ska partiledaren väljas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s