Socialdemokraterna har valt sin kompispappa

Enhälligt vald!

För några timmar sedan bevittnade jag socialdemokraternas val av Håkan Juholt till ny partiledare. Med fascination kunde jag iaktta hur ett parti sluter leden bakom sin kompispappa. Det har varit enorma slitningar i och med processen att få fram en ny partiledare, falangstrider, blockeringar, taktikspel och allmän frustration över processens slutenhet. Men nu, idag, är allt detta som bortblåst, nu är ”allt bra”. Valberedningens ordförande Berit Andnor steg upp i talarstolen och beskrev rekryteringsprocessen som den mest självklara i världen, den hade gått helt enligt plan. Andnor betonar hur det nu finns en enhällig uppslutning bakom Juholt och definitivt inga motkandidater. Och så väljs Juholt, alla jublar, visslar och ropar ”Håkan, Håkan”.

Ja så här fungerar det i ett folkrörelseparti likt socialdemokraterna. Något annat skulle vara helt otänkbart, s är ett enormt ledarlojalt parti och det är det som nu visas, liksom att partiet tänker taktiskt och strategiskt – nu gäller det att visa omvärlden att vi står enade, att vi inte alls har personliga problem, ”allt är bra”.

Socialdemokratins ledarideal är en kompispappa. En person som å ena sidan är precis som jag, en jämlike, en schysst polare som man kan snacka med och som lyssnar. Å andra sidan skall ledaren inte alls vara som vem som helst, utan tvärtom vara någon att se upp till, en auktoritet, som visar mig vägen och talar om för mig hur världen ser ut.

Idag tänker partiet att det är den personen man nu hittat, det här är kompispappan. I självbilden finns nämligen också en stark föreställning om partiets skicklighet att vaska fram goda ledare. Man väljer de bästa helt enkelt. Nu återstår dock att se om Juholt är en kompispappa eller om dröm och verklighet (ännu en gång…) kommer att gå isär?!

Här kan du se när Juholt väljs på dagens kongress.

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Socialdemokraterna har valt sin kompispappa

  1. simonbloggarn skriver:

    Juholt ser så mäktig ut på det där fotot, taget nerifrån och med rosorna i förgrunden. Han är ju en rätt stor karl till att börja med, och det fyrkantiga ansiktet, det nöjda ansiktsuttrycket och hans pondus gör att han nästan ser lite farlig ut. Det är en väldigt bra och talande bild. Han ser liksom nästan lite ut som en skurk i en film, som ler förnöjt när hans plan har gått i lås. Han ser liksom lite rysk ut på fotot också. Det är kanske mustaschen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s