Tillbaka med lite lokalpatriotism

Kära bloggläsare, tänk var lite ilska kan dra igång diskussion. Efter mitt inlägg om Juholtaffären och ”Madestam-fenomenet” har det hänt mycket, inte minst har många läst och kommenterat det jag tog upp, vilket känns enormt kul och dessutom viktigt. Det här är nämligen centralt att prata om! Tackar även å det ödmjukaste för alla fina ord från många av er. Men, nu kan jag inte gå runt och vara arg längre utan måste återgå till hederlig politisk analys, och det med en touch av lokalpatriotism.

Går vidare

Idag meddelade nämligen socialdemokraternas Anders Lago att han slutar som kommunalråd i Södertälje (min hemstad….). Han skall lämna politiken och istället bli ordförande i HSB. Motivet handlar om att det är ”dags att lämna över till någon annan”. För er som inte bor i Södertälje är det kanske inte en speciellt stor nyhet men för Södertäljeborna är det här en mycket stor förändring. Lago har varit kommunalråd i 12 år (och funnits med i kommunalpolitiken i 25 år). Och som sådant har han lyckats sätta Södertälyeah (som är stans slogan…) på kartan, inte minst genom sitt besök i amerikanska kongressen, där han pratade om hur Södertälje hanterat den mottagandet av Irakiska flyktingar. Södertälje har tagit emot fler Irakier än USA och Kanada, tillsammans.

Lago är ett klockrent exempel på en småstads ”starka man”, han är välkänd och mycket populär, och har trots socialdemokraternas tillbakagångar i landet som helhet, lyckats vinna val, flera gånger om. Frågan är så klart varför? Ja, en förklaring handlar naturligtvis om att Södertälje i sig är ett starkt s-fäste, i sin egenskap av arbetarstad. En annan förklaring handlar om en svag opposition, som inte förmått utgöra ett tillräckligt spännande alternativ. Men ytterligare en viktig faktor är nog just Lago som person, dvs genom sitt politiska ledarskap har helt enkelt lyckats skapa förtroende och väckt intresse. Lago är exempel på en person som tagit för sig som ledare, som vågat ta plats och som dessutom  varit tydlig, primärt i frågan om flyktingmottagande. Och är det något väljare uppskattar så är det tydliga politiker som tar för sig. Hans tydliga profilering gjorde att han fanns med i de initiala spekulationerna om ny s-ledare. Det är inte helt otänkbart att somliga väljare idag kan känna en besvikelse, vissa har definitivt röstat på ”Lago” framför s som parti. Detta väcker naturligtvis frågor om demokrati och förtroende.

Men nu lämnar Lago och frågan är nu vad som händer för ett parti på lokal nivå när en så central ledarpersonlighet lämnar. Kanske öppnar det upp för en omprövning på det vis som sker i s på riksplan? Samtidigt finns risken att det tvärtom leder till en paralysering, inte minst om Lago varit en allt för starkt lysande stjärna i förhållande till sin omgivning. Dessutom kommer sannolikt förhållandet mellan de rödgröna (som styr kommunen) och oppostionen att förändras när en ny person tar över som styrelseordförande i kommuen. För Södertäljebor, oavsett politiskt tillhörighet, är det således ytterst intressant vem som kommer att träda in.

Även på riksnivå har det hänt saker för socialdemokrater från Södertälyeah: Tommy Waidelich är från stan. Mycket intressant val av Juholt. Strategin bakom valet handlar om 1. Att socialdemokratins olika intressegrupper skall finnas med i ledningen, vilket är ett sätt att dämpa konflikter (mellan höger och vänster) och således ”samla rörelsen”. 2. Att Waidelich är från Stockholm och således sannolikt har bättre koll jämfört med Juholt själv på vad som krävs för att vinna Stockholmarnas gunst. Ett intressant team, minst sagt. 3. Waidelich är precis som Juholt en outsider i förhållande till innegänget i s. Ingen av dem har tillhört någon inre krets, vilket visar hur Juholt är extremt mån om att visa väljarna att s nu blir något nytt, att det är rejäl omprövning på gång.

ps. jag kommer inte lägga locket på metadiskussionen om att analysera svensk politik, utan kommer säkerligen återkomma till frågan framöver.

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tillbaka med lite lokalpatriotism

  1. Johnas Högberg skriver:

    Ramla över din blogg idag och ville bara säga att jag gillar den.
    Ville också säga att det är bra du står på dig. Det är viktigt att inte låta sig nedslås

  2. simonbloggarn skriver:

    Om Anders Lago nu är en person som har profilerat sig med att vara tydlig på invandringsfrågor så kanske han utses till immigrationsminister om S vinner valet 2014? Åtminstone möjligt…?

    För S i Södertälje (Södertälyeah!!!) blir det nog inget större bakslag för det är ju en arbetarstad som sagt. Jag har aldrig varit där, men det räcker med den fantastiska utsikten från tåget på väg till Stockholm när man ser alla bilar nere vid den där fabriken för att förstå vilken jobb-ig stad det måste vara 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s