Att bygga lag, på sitt eget sätt?!

Så här tolkar jag Håkan Juholts val av Tommy Waidelich till ny ekonomisk politisk talesperson på Svt Debatt.

En nyvald partiledars ihoppusslande av sitt lag är intressant att följa. Många förvånas över Juholts överraskning med Waidelich, liksom att Sven-Erik Österberg ”petas” som gruppledare i riksdagen, eller att gruppledaren för Civilutskottet Maryam Yazdanfar flyttas på (sannolikt med tanke på ett alternativt uppdrag för Yazdanfar).

En nyvald partiledare måste dock få fria tyglar att bygga sitt eget lag, han eller hon kan inte å ena sidan utses till att leda och å andra sidan inte tillåtas forma ett medarbetarlag som känns rätt. Juholts lagbygge genomsyras av en tydlig vilja till förnyelse (sett till personer och deras erfarenheter). Det förefaller viktigt att personerna som skall företräda s står fria från den tidigare ledningen, att de inte ingått i den ”innersta kretsen” i s. Liksom att personerna representerar olika grupperingar inom socialdemokratin. Detta är ett sätt att försöka visa på såväl ett självständigt som samlande ledarskap.

I det Juholt hittills visat upp, och det han vill förmedla, finns vissa drag av Göran Perssons sätt att utse företrädare. Precis som Persson tycks Juholt gått in för att inte kunna förutses, han vill överraska – ett drag som även det kan användas för att framställa sig som en självständig och stark ledare.

Lika

fast olika

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att bygga lag, på sitt eget sätt?!

 1. robert Stenkvist skriver:

  Helt riktig analys, men säger du inte det som en hel del andra redan sagt i DN och SvD?

 2. Simon skriver:

  Hur går det egentligen till när dessa viktiga poster utses inom partiet Socialdemokraterna? Har inte partiets ledning/styrelse något att säga till om också eller är det partiledaren som väljer själv?

  Om man är statsvetare, då har man väl läst Pol Mag / Pol Kand ? Varför heter det isåfall inte typ Stat. Kand. ?? har själv funderat på att gå Pol Kand, men läser ekonomi nu…Men Makroekonomi som jag läst precis ingår tydligen i Pol. Kand också så det känns ju vettigt att kunna använda/tillgodoräkna den och några andra kurser i även en statsvetenskaplig utbildning. Sen är jag lite nyfiken på att läsa statsvetenskap för det är intressant hur länder styrs och vad som ligger bakom politiska beslut.

  /Simon

  • Jenny Madestam skriver:

   Partiledaren har tämligen stort handlingsutrymme att själv diktera vilka han/hon vill ha runt omkring sig. Men formellt är det riksdagsgruppen som väljer personen i fråga.

   Jag är doktor i statsvetenskap, alltså fil.dr. Disputerade i dec 2009. Innan jag började på forskarutbildningen som är fem år, läste jag en magisterexamen i statsvetenskap. Ja – läs statsvetenskap, det är roligt och intressant!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s