En jordnära entusiast

I min forskning om vilka partiledarideal de svenska partierna bär på kan centerpartietd ledarideal beskrivas just så – en jordnära entusiast! Här efterfrågas en person som står med båda fötterna på jorden, eller har båda händerna i myllan, som är mer praktiker och pragmatiker än de stora idéernas och visionernas politiker. Dessutom är det enormt viktigt att personen i fråga har en förankring inom centerrörelsen, att han eller hon helst har forna Bondeförbundet i ryggen – dvs en person som vuxit upp i rörelsen och som kan och känner till Sveriges landsbygd. Den ideala partiledaren har även funktionen av att tända resten av partiet, vara en entusiast som kan få andra att vilja följa honom eller henne. Partiledarskap i sig är inget konstigt utan tvärtom måste enskilda personer ta täten. Samtidigt med detta består partiet av starka indivudualister ( en gång i tiden bönder) som inte sällan vet bäst själv. En ledare som inte funkar, som inte är tillräckligt jordnära entusiast, kommer således att få bytas ut – här är hållningen osentimental.

Maud Olofsson har passat som hand i handske sett till vad partiet efterfrågar, och således var glädjen och förhoppningen enorm när Olofsson tog över ledarskapet 2001 efter Lennars Daléus. Daléus var väldigt långt ifrån den partiledartyp som centerpartister uppskattar: han var tämligen intellektuell, från Stockholm, utan någon djupare förankring inom centerrörelsen, och dessutom inte den mest färgsprakande personen. Men nu tycks alltså denna centerstjärna börjat falna – entusiasmen har börjat avta (kanske föga förvånande – vem orkar gå på turbo i över tio år?). Inte heller det ”jordnära” inslaget är längre lika tydligt vilket sannolikt hänger samman med rollen som regeringsmedlem – Olofsson har helt enkelt blivit mer av en statskvinna och del av etablissemanget, än en landsbygdsrepresentant som inte drar sig för att visa prov på såväl skogskunskaper som surdegsrecept. Det vill säga, Olofsson har sakta men säkert rört sig bort från den idealfigur som centern tyckte sig funnit i Olofsson.

Att partiledare förändras med uppdraget är naturligtvis inte konstigt, allt annat vore märkligt. Men det som också har hänt är att centern bara tappat och tappat och tappat, inte bara väljare utan även sin profil och identitet som parti. Till stor del har partiet sålt ut sin själ till förmån för Allianssamarbetet. Högst upp på Olofssons prioriteringslista har stått: hålla ihop Alliansen. Konsekvensen har blivit att centerns själ tappats bort.

Det är således långt ifrån märkligt att krav nu ställs på Olofssons avgång. Den intressanta frågan är dock vem som skall ta över. Ja om ledaridealet fortfarande har stråk av en jordnära entusiast så är det inte helt otänkbart att en person som Eskil Erlandsson skulle vara tänkbar. ”Entusiast?” – undrar nog många. Nej, men entusiast behöver inte bara betyda att vara käck och glad. Utan entusiasm kan också skapas genom en diger förankring i centerrörelsen och att ”vara” centerpartist – och här skulle jag vilja påstå att Erlandsson är centerpartisten personifierad. I alla fall vad ”centerpartist” och centern har varit och stått för. Men det är väl just detta – att partiet genomgått stora förändringar, och kanske fortsatt kommer behöva förändras (givet den identitetskris partiet uppvisar för väljarna) – som gör att frågan om partiledare blir mer öppen. Kanske håller även idealbilden över en centerledare på att förändras – den jordnära entusiasten kanske hör till det ”gamla” centern och det som Erlandsson mer symboliserar?

De hetaste kandidaterna är Annie Johansson och Anna-Karin Hatt. Det mest troliga är förmodligen att Hatt blir vald, givet den statsrådspost som konstruerades åt henne. Både Johansson och Hatt skulle symbolisera något nytt och lite annorlunda, eller om man så vill, modernare ledarskap än vad som hittills varit fallet i c. Hatt är hittills tämligen okänd för oss utanför centerpartiet, och således mer av ett oskrivet kort. Samtidigt är hon delvis framcoachad av Olofsson vilket troligen innebär att hon bedöms ha vissa för en centerledare värdefulla kvaliteter (lite av en jordnära entusiast mao). Johansson har synts och hörts betydligt mer för väljarna. Johansson har tydligt visat att hon står för den mer liberala linje i partiet och deklarerat att Stureplanscentern bör vara förebild för centern i sin helhet. Samtidigt med detta brott med traditionell centerpolitik – med denna förnyelseinriktning – är Johansson definitivt väl förankrad inom centern och dessutom mycket omtyckt, hon uppfattas som just entusiastisk och driven.

Den fortsatta processen blir intressant att följa. Den mest intressanta frågan just nu är kanske om Olofsson kommer avgå på centerstämman i september detta år, eller vänta till extrastämman 2012?!

Här på bloggen har jag även tidigare skrivit inlägg om c och ledarfrågan.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En jordnära entusiast

  1. Jag tror knappast centerns problem är Olofsson utan den skugga partiet hamnat i i och med allianssamarbetet. Jag hoppas det spricker för det lägger verkligen en död hand över alla ideologiska skillnader partierna emellan. Förlorarna i det spelet är alla de små partierna och demokratins vitalitet. Men å andra sidan var det i Olofssons badbalja allianssamarbetet en gång skapades. Av den anledningen kanske hon måste gå eftersom hon blivit så förknippad med just det samarbetet.

  2. Göran Larsson skriver:

    Man har inte rätt till bilden av sig själv. Oavsett hur missförstådd man upplever sig så är det en sanning. Att vara publik (och gudarna ska veta att jag vet vad det handlar om) innebär att det skapas en bild av mig. Den bilden kan jag gilla eller ogilla. Men spelets regler är att jag inte har rätten till den bilden. De som orkar med en publik plattform vet detta och skriver inte blogginlägg om att vara missförstådda. Det borde du inte heller göra. Offer blir du aldrig. Respekterad, kanske. Bara om du låter spelet ha sin gång. Sådant är det offentliga livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s