Att tala är silver att tiga är guld

Ja ungefär så kan nog formeln för en toppolitiker beskrivas, i alla fall i dagens genommedialiserade klimat. Förra veckan var det det föreslagna socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wangård som talade lite för mycket (om att säljjobb är skitjobb) i sin första intervju (någonsin?). Uttalandet väckte ilska i vissa läger. Konsekvensen blev att hon fick göra en sk ”pudel”, dvs offentligt be om ursäkt för sitt klavertramp (här i formen av en Newsmill-artikel).

Många undrade hur det kunde bli så här, dvs både att hon sa det hon sa men kanske också effekten av det hela. Tja, anledningen till att hon uttryckte sig som hon gjorde handlar sannolikt om ren och skär oerfarenhet. Wanngård kan mycket väl hysa den uppfattning hon uttryckte men en mer (media)erfaren politiker väljer att uttrycka saken på ett annat vis, och med andra ord. Effekten av uttalandet handlar om detta människor blev arga, media hakar på ilskan och pressar upp Wanngård mot väggen och vill veta vad hon egentligen menar. Ett litet drev är på g med andra ord. Sannolikt råddes Wanngård att själv ta udden av det hela genom en offentlig ursäkt.

Så kom påsken och Wanngård kunde pusta ut, kanske måla ägg och äta godis istället för att prata med journalister. Även en annan socialdemokratisk toppolitiker hade tänkt sig lite ledighet, i Turkiet. Håkan Juholt med flickvän flydde Sverige för (förmodat mer) lugn under påsken. Under ett barbesök iakttas Juholt av svenska turister. Turisterna i fråga noterar att Juholt dels klagar på priset på drinkar dels snackar skit om partikollegor och politiska motståndare. Det turisterna gör är att ringa svensk press och berätta om vad de ser och hör.

Att de svenska turisterna ringer till kvällspressen för att berätta om Juholt är kanske i sig lite lustigt  – har man inget bättre för sig på sin semester?! Men men det är en annan fråga. Det som är intressant är hur Juholt, precis som Wanngård, inte tycks ha förstått vad det innebär att vara toppolitiker. Även Juholts agerande tyder på en enorm oerfarenhet av det nya uppdraget. Som makthavare, vare sig det är på lokal eller nationell (eller för den delen internationell) nivå så kan du inte agera (säga och göra) som du gjorde innan du blev makthavare. Det funkar inte, och det måste en toppolitiker förstå. Om inte så kommer han eller hon att få lära sig det den hårda vägen (genom att bli ditsatt av medier eller politiska motståndare).

Även om du själv upplever dig ha ”semester”, som i Juholts fall, så är du aldrig på semester. Du kan inte sitta och snacka skit på det sätt som du tidigare gjort från den stunden du blev vald till makthavare. I alla fall om du inte vill råka i blåsväder. Så ser villkoren ut. Eller du kan inte uttrycka dig på samma rättframma vis som du alltid tidigare gjort, det funkar inte.

Det här är självklart något som man lär sig. Men kanske kan man tycka, inte minst i fallet med Juholts Turkietskitsnack, att han borde vetat bättre. Nu vet både Wanngård och Juholt det, och dessutom kommer sannolikt alla assistenter runt dessa politiker från och med nu sätta dem i hårdträning vad gäller vett och etikett för makthavare. Alltså -no more klagande på drinkpriser och partikamrater i offentliga miljöer eller prata som med en kompis när man intervjuas av en journalist!!

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att tala är silver att tiga är guld

 1. Bosse Wanngård skriver:

  I egenskap av klanledare – äldste MANLIGA nu levande wanngårdare – är det förstås mitt ansvar att se till att klanmedlemmarna sköter sig.
  Min politiska utopi är den genomförda socialliberalismen. Detta sagt, vill jag gratulera socialdemokraterna till ett fantastiska överraskande och oväntat nytänkande, demonstrerat av valet av Håkan Juholt på riksplanet och Karin W på lokalplanet. Bra tänkt!

  Wanngårdare ger sig gärna på väderkvarnar. Min farfar. PA Andersson, Långören, Blekingem, blev aldrig lots i världens stenigaste skärgård; han valde att lotsa själar till Gud. Det var i slutet av 1800-talet. Han anslöt till den då helt nya Frälsningsarmén. Att det var där han landade, berodde dels på en upplyftande och rent mirakulös upplevelse i S:t Ives, Cornwall och dels på att Frälsningarméns lön var 0 pund i månaden. Eller 0 kronor, om ni vill.

  Farfar PA kunde nämligen inte tänka sig att förena uppdraget att förmedla Buskapet med att få betalt! Möjligheter erbjöds i FA. Där var hyra och kläder betalda och en summa utbetalades varje månad för mat och andra basvaror.
  Väderkvarnar har jag ju också givit mig på, genom att bedriva bevakande, berättande och granskande journalistik i Sollentuna. Under flera år delfinansierad av kommunen.
  Farfar PA slutade inför krigsrätt. Jo, det är sant. Han ställdes inför FA:s krigsrätt två ggr. 1903 och 1905. Andra ggn blev han utesluten. Han brott: Han hade påtalat missförhållanden inom den unga, svenska Frälsningsarmén och han hade – som man tyckte – förolämpat general Booths son Bramwell i en kryddad skriftväxling. Värst var att PA krävt demokrati och att svenska soldater skulle få välja sina ledare…

  Den ”krigsrätt” jag ställdes inför var mera subtil än den farfar PA fick utstå. I mitt fall finns inga protokoll. Här är fortfarande tydligen alla folkvalda – utom mp och v – beredda att stå bakom lotsasmoderaten Thomas Ardenfors. Det är journalisten som är boven. Inte den medborgare som trixat sig igenom den politiska strukturen och skickligt tillskansat sig makt. Ingen frågar sig tydligen: varför blev inte pingstpastorn kristdemokrat? Ingen funderar över varför kristdemokraterna betackade sig. De tackar Gud för att Ardenfors valde karriären före tron.

  Jag tror det är bra att socialdemokraterna satsar nytt. Om det är ett kusinbarn eller en okänd Juholt spelar ingen roll. Sverige behöver ärliga, hederliga politiker med tydlig ideologisk förankring. Vi vill ha tydliga alternativ att välja på. Ska det bli så, krävs också ett nytänkande i journalistkåren.

  Bosse W

  Min

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s