Naturligt steg för Nya moderaterna

Idag meddelar den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten att moderaterna nu vill öppna upp den privata partifinansieringen. Partiet vill således att Sverige lämnar botteligan vad gäller öppenhet i partifinansiering vilken vi idag delar med blott Malta, Schweiz och San Marino. Vid upprepade tillfällen har Sverige fått kritik, av inhemska forskare liksom av internationella aktörer (Europarådet) för bristande insyn. Detta till trots har ingenting hänt utan partierna har hållit fast vid den frivilliga överenskommelse som finns mellan partierna i hur redovisning skall ske.

Samtliga partier utom moderaterna och kristdemokraterna har ställt sig bakom en hittills ställt sig bakom en ökad öppenhet i redovisning av privata donatoner. Nu tar dock även moderaterna ett kliv mot ökad öppenhet. Även m vill således redovisa privata bidrag, över 20 000. Motivet mot öppenhet har tidigare handlat om bevarande av valhemlighet, och att denna kan riskeras vid öppen redovisning.

Att moderaterna gör denna helomvändning är egentligen inte alls speciellt märkligt. Det som är konstigt är att den inte kommit tidigare. Denna attityd ligger nämligen helt i linje med Nya moderaterna. Det vill säga det parti som vill vara uppdaterat mot dagens samhälle och attityder och som vill fjärma sig från allt vad gammelmoderater, bunkerattiyder, etc, heter. Agerandet kan liknas vid att man upptäckte en skrubb i moderathuset som missades i totalrenoveringen. Nu tar man itu med även den skrubben. Moderaternas attitydskifte är bra. Den slutenhet som råder i svensk partifinansiering är märklig i en demokrati.

Återstår att se vad de partiöverläggningar som Arkelsten kommer initiera leder till. Moderaterna vill fortsatt se en frivillig överenskommelse mellan partierna, men frågan är om det räcker. Kanske är det nu dags att följa flertalet västliga demokratier och skapa en rättslig regerling av pengarna till demokratins stöttepelare.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Naturligt steg för Nya moderaterna

 1. Hans Vindeland skriver:

  Ja, delar helt din analys. Helt naturligt, men förvånande att det dröjde så länge. Men som ”marknadsorienterat” policy parti borde de sedan länge sett att det är ohållbart i valmanskåren med en slutenhet kring partistöd. Troligen hade man detta som policy förslag redan tidigare men fick back. Troligen behövde man tid att förankra en ny policy i högergänget och hos de största kassakossorna. Eller så var det helt enkelt bunkergänget: Bo Lundgren, Carl Bildt och Ulf Adelsohn som var ansvarig för just denna policyutveckling 🙂

 2. Erik Jennische skriver:

  Är första maj en intern angelägenhet för arbetarrörelsen eller inte? Du skriver:
  ”Första maj är primärt, skulle jag vilja hävda, en intern angelägenhet för socialdemokraterna.”
  Och sedan:
  ”Detta går inte att bortse ifrån eftersom första maj inte kan betraktas som en enbart intern angelägenhet längre.”

 3. Ping: Obefintlig arbetsmarknadspolitik är problemet! « LEINESBLOGG.com

 4. Johnb457 skriver:

  You’re so interesting! I don’t think I have read anything like this before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality! aegkecedcfdg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s