Slagord och reformer?

I min almanacka har jag noterat ”Falun 11.45” och ”Borlänge 14.45”. Jag är säkert inte ensam om att vilja punktbevaka Håkan Juholt framträdanden på söndagens första majfirande (i mitt fall blir det dock på distans, och mellan ett barndop). Många är nu nyfikna på att få höra om och i så fall hur Juholt tänkt vidare på den socialdemokratiska politiken sedan sista helgen i mars. Varenda ord på söndag kommer att vridas och vändas på av så väl partifolk som journalister och politiska uttolkare.

Första maj är primärt, skulle jag vilja hävda, en intern angelägenhet för socialdemokraterna. ”Arbetarnas egen dag” handlar om att stå upp för och förenas i den gemensamma tron på demokratisk socialism, eller idag – social demokrati. Dagen har ett enormt starkt symbolvärde och kan liknas vid en gemenskapsförstärkande ritual. Att gå i demonstrationståg tillsammans, till toner av musik och gemensam sång, med fanor och plakat, hållandes varandras händer skapar en vi-känsla. Detta skall även talet som hålls av partiledaren eller andra centrala partiföreträdare, också göra. Det gäller således att talet passar in i denna vi-skapande aktivitet. Talets skall alltså medverka till att elda rörelsen på traditionellt agitatoriskt vis samtidigt som det enar. Det handlar om att skapa ett vi mot dem. Det är vi – som går i tåget, som har fanor, som håller händer och sjunger, som har en partiledare som stolt står upp för arbetarrörelsen – mot dem, som står vid sidan av och tittar på. Ett förstamaj-tal måste således dels vara ideologiskt laddat, dels visa vad som skiljer arbetarrörelsen från dess motståndare.

Juholts sk installationstal innehöll också dessa komponenter, och konsekvensen blev att medlemmarna på kongressen var lyriska efter hans tal. Vi-bygget stärktes upp av gemensam sång och utlagda plakat i kongresstolarna som det stod ”Juholt” på tillsammans med en tecknad mustach.

I dagens genommedialiserade politiska klimat är dock förstamajfirandet något som även berör omgivningen, eller rättare sagt, journalister ser till att det berör omgivningen. Juholt kommer hårdbevakas och sönderanalyseras. Och alla vill nu veta vad han vill göra, rent konkret. Det finns således en förväntan att söndagens förstamajtal även skall innehålla mer än slagord och kritik av regeringen. I talet måste även ges någon eller några hintar om vilken väg socialdemokratin nu skall ta – hvad hvilja Håkan Juholt  – egentligen?

Juholt har således ett dubbelt uppdrag på söndag, dels att samla de sina på den interna partiarenan och detta görs genom att följa ritualen för firandet och tala ungefär som han gjorde i mars. Men men nu måste han också vända sig till väljarna. De på den elektorala arenan vill nu ha konkretion bakom de fina orden – vad, i realiteten, vill s göra och inte göra. Detta går inte att bortse ifrån eftersom första maj inte kan betraktas som en enbart intern angelägenhet längre. Media ser och hör nämligen allt. Juholt har redan bevisat, i och med talet på extrakongressen, att han kan skapa väckelsekänsla bland medlemmarna. Frågan är om samma sak kan åstadkommas bland väljarna. På söndag ges ett tillfälle att flirta såväl med medlemmar som väljare och på så sätt visa vad han går för.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slagord och reformer?

  1. Erik Jennische skriver:

    Är första maj en intern angelägenhet för arbetarrörelsen eller inte? Du skriver:
    ”Första maj är primärt, skulle jag vilja hävda, en intern angelägenhet för socialdemokraterna.”
    Och sedan:
    ”Detta går inte att bortse ifrån eftersom första maj inte kan betraktas som en enbart intern angelägenhet längre.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s