En självsäker ledare

Så har Håkan Juholts första första maj som partiledare passerat. Sammanfattningen av hans framträdanden får bli mer slagord än reformer. Hans tal var en upprepning av det han i sitt installationstal, både till form och innehåll. Juholt körde alltså på den ideologiska och agitatoriska linjen vilket var väntat. Inte minst eftersom många av de sakpolitiska frågor som skall lösas just nu jobbas med inom partiet. I höst, i samband med höstbudgeten kommer mer konkretisering att ges. Imorgon, när vårbudgeten läggs kommer viss vägledning ges men större sakfrågor (som skatter t.ex. ) kommer i höst.

Juholt är en slagkraftig person, annat kan inte sägas. Hans sätt att uttrycka sig på tyder på mod och självsäkerhet, vilket i sin tur kan skapa känsla av övertygelse och att människor blir medryckta. Han tycks tro på det han säger och säger dessutom det han tänker och tycker.

I dagens tal var han aningen mer nedtonad jämfört på extrakongressen, det var inte riktigt lika mycket buskisskämt, sannolikt pga att medarbetare givit honom rådet att tagga ned. Putslustigheten kan annars gå över styr och skapa ett oseriöst intryck. Juholt var allvarligare i dag, helt klart. 

Jag har precis lyssnat på dokumentären i P1 om Juholts väg till partiledarposten. Här beskrivs hur han går från ”nej jag är helt fel person att bli partiledare” till ”jag vill bli partiledare”, typ. Det som slår mig när jag lyssnar på Juholt i dokumentären, men även i de tal han hittills nu hållit liksom i de intervjuer han givit, är den enorma självsäkerhet han utstrålar och kanske även delvis, vill just utstråla. Juholt har liksom inga tvivel i sin egen person men också i det han säger och gör. Om han säger något så är det så – basta! Förhållningssättet är långt ifrån veligt och ”å ena sidan och å andra sidan”. Nej Juholt uttalar sig enormt övertygat, i allt, inklusive sig själv han hans person.

Den här typen av självsäkerhet är enormt viktig för en politisk ledare. Och du kommer för övrigt sannolikt inte till den topposition som partiledarposten ändå får sägas vara i svensk politik, om du inte har den här attityden. Problemet är dock att just den här attityden har vi svenskar, paradoxalt nog, samtidigt extremt svårt för. Å ena sidan så vill vi ha politiker och ledare som är tydliga och visar vägen och som inte är velpellar (den akademiska stilen, t.ex. funkar illa i toppolitiken om du ämnar vinna val). Å andra sidan så ogillar vi skarpt när människor sätter sig på höga hästar och försöker tro att de är något eller om de försöker tala om för oss hur världen ser ut. Det här går inte riktigt ihop, det är ett faktum och klart är att bl.a. denna paradox gör uppdraget som toppolitiker så svårt.

Fredrik Reinfeldt balanserade på gränsen till att bli för självsäker inför valet i höstas. Vilket inte är konstigt, givet den framgång han och hans parti har rönt. Det var på gränsen till att börja uppfattas som ”för mycket”. Någon, alt han själv, tycktes dock ha insett detta, eftersom han tonades ned, trots fortsatta framgångar. Göran Persson hade mer eller mindre konstant problem med att utstråla för mycket självsäkerhet. Och mycket riktigt var det många som till slut tröttnade på honom, på Persson och hans som man tyckte, aningen arroganta, ”felfria” attityd. Sahlin däremot, hade alldeles för lite självsäkerhet i sin attityd, hon skulle sannolikt vunnit enormt på att ta för sig betydligt mer. Hon skulle alltså varit mindre resonerande (i allt) och mer bestämd.

Juholts utstrålade självsäkerhet är självklart en tillgång, inte minst i det läge det parti han ledare befinner sig i. Men, han får se upp.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s