Intressant ledarskifte i helgen

I detta nu sitter jag som bäst och läser ett gäng utkast till b-uppsatser. Denna termin har jag en enormt ambitiös grupp studenter, vilket är roligt. Uppsatsämnena rör allt ifrån Sveriges inställning till ett turkiskt EU-medlemskap till föreställningar om den ideala svenska tjänstemannen. Spännande läsning mao.

Samtidigt med detta är ett nytt ledarskifte i ett svenskt riksdagsparti i antågande: i helgen har Miljöpartiet partikongress och nya språkrör skall väljas. Ikväll hålls en avtackningsfest för det framgångsrika radarparet Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. En intressant iakttagelse är dock det jämförelsevis marginella utrymme som mp:s ledarskifte har i medierna. Inte minst om vi jämför med debaclet med skiftet i socialdemokratena för några månader sedan. I helgen kommer det självklart att rapporteras och skrivas om mp-kongressen men likväl är det intressant att fokuseringen inte är större, inte minst eftersom partiet 1. har en fullständigt annorlunda rekryteringsprocess jämfört med i de flesta andra partier, 2. har interna oenigheter kring vilka personer som skall väljas.

Att Gustav Fridolin kommer bli vald är sannolikt utom alla tvivel, samtidigt är det enormt intressant att det likväl funnits med alternativa namn i processen även mot den mest självklara kandidaten. I mp är detta förhållningssätt mer regel än undantag. Det finns delvis en poäng med ett öppet kandideringsförfarande, där den som känner sig hugad kliver fram, alternativt att hans eller hennes supporters driver namnet. I och med detta ledarskifte har denna öppenhet blivit enormt tydlig och kanske medvetet även gjorts enormt tydlig av miljöpartiet själva, som en reaktion på socialdemokraternas ytterst märkliga och slutna process.

I mp finns ett helt annat förhållningssätt till ledarskap jämfört med i t.ex. socialdemokratena men även i andra partier. Förhållningssättet är enkelt uttryckt mycket krasst. Ledare, eller språkrör som det faktiskt heter, är man ett slag och sedan gör man något annat, och detta uppdrag är öppet för alla medlemmar att aspirera på. Att vara språkrör är inte upphöjt eller mytomspunnet på det vis som partiledarskapet i t.ex. s.

Som språkrör skall du dessutom just verka som talesperson, eller som en ”megafon”, som fd språkröret Lotta Nilsson Hedström uttryckte det i en intervju jag gjorde med henne. Språkrör har en uppgift: tala om vad mp tycker och tänker! Varken mer eller mindre. Så ser ditt mandat ut – du lyssnar inåt i organisationen och har som uppgift att föra ut det du hör, i medier av olika slag.

Nilsson Hedström var tämligen kritisk till denna uppgift och menade att mp borde överge språkrörsmodellen och istället ha en vanlig partiledare, som får tänka och tycka själv och ta initiativ. Hon menade att det i pricip var omöjligt att agera på det vis som ett språkrör är tänkt att fungera, inte minst i det massmediala politiska klimat vi lever i, där media förväntar sig att partiledaren/språkrören ger svar på frågan NU – inte efter att han eller hon frågat partiet vad de tycker

Det som är mycket intressant med Wetterstrand och Eriksson är dock hur de lyckats förändra språkrörsrollen till att bli mer och mer lik den som partiledare, utan att partiet gjort revolt. Både Wetterstrand och Eriksson har mer och mer agerat tämligen självständigt och på eget bevåg, mer och mer kommit att agera som partiledare. Och detta har accepterats. Mycket intressant. Samtidigt med detta har istället språkrörsmodellen i sig fått ett uppsving, där tom ett parti som socialdemokraterna började prata löst om inte också de skulle anamma denna typ av ledarskapsmodell. I mp har således ledarskapet blivit mer och mer som ett traditionellt partiledarskap. Utanför, och därmed även inom mp, har samtidigt själva språkrörsmodellen med det delade ledarskapet som definitivt inte är på livstid, utan ett kortare uppdrag, och öppet för alla, kommit att mer och mer uppvärderas. Intressant!

Wetterstrand och Eriksson, den kombon, har betytt enormt mycket för mp. Med dessa personer i ledningen har mp kommit att bli ett etablerat parti att räkna med i svensk politik. Mp ses inte längre som en udda och alternativ enfrågerörelse. Mp har blivit vuxet under Wetterstrand och Erikssons tid. Det är flera faktorer som här spelat in, men en är sannolikt Wetterstrand och Erikssons attityd – de har vågat köra på och driva mp i den riktning de trott på. Vissa delar av partiet har muttrat men likväl har det funkat. Och uppenbart har väljarna gillat vad de sett.

Fridolin blir som sagt sannolikt vald på lördag. Frågan är vem han får vid sin sida: Åsa Romson eller Mikaela Valtersson. Ja det återstår att se. Oavsett vad skall det blir enormt intressant att se vilken stil de nya språkrören intar. Kommer de överta Wetterstrand och Erikssons partiledarstil eller blir det mer av ett traditionellt, och därmed försiktigare ledarskap som vi kommer få se. Av det vi hittills sett av iaf Fridolin, så blir det sannolikt det förra. Dessutom vill mp förmodligen vinna val. Och uppenbart är att väljarna uppskattar ett parti med tydliga frontfigurer som säger vad de vill, tycker och tänker.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Intressant ledarskifte i helgen

  1. Hvor mange parlamentspartier anvender egentlig ”språkrörs”-modellen internationalt?

    På stående fod kan jeg kun Bündnis90/Die Grünen i Tyskland og Enhedslisten i Danmark (EL har formelt set kollektivt lederskab, ikke ”språkrör”), om end EL i denne valgperiode udså en politisk ordfører som frontfigur udadtil.

    MP er jo desuden interessant i svensk sammenhæng, fordi partiet – som vi jo har set – kan give flertal til den borgerlige regering, selv om det indgik i en alliance med S og V inden valget i 2010. Dette rejser jo netop spørgsmålet om parlamentspartiets handlingsfrihed over for organisationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s