Fridolin + Romson = mp:s nya hopp

Idag valdes Gustav Fridolin och Åsa Romson till nya språkrör för miljöpartiet. Fridolin var given, medan det var oklart om Romson skulle vinna över Mikaela Valtersson. Med dessa personer i ledningen kommer mp att få dels en fullblodspolitiker och en miljöprofilerad akademiker. Fridolin har varit med länge och var faktiskt på tal redan för nio år sedan vid valet av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson till språkrör. Då var han definitivt för ung, nu har han vuxit ikapp sin mentala och politiska ålder och har således betraktats som fullständigt självklar. Anledningen till att Fridolin är självskriven handlar bl.a. om att han har enorm talang att formluera politiska budskap på ett sätt som människor förstår och kan idetifiera sig med, men också att han generellt upplevs som kunnig på många politiska områden, han har en bredd, dessutom är han medial och ett socialt geni – vilket definitivt inte skall underskattas.

I diskussionerna om Fridolins kvinnliga medpart har sagts att Romson ”kan miljö” och har en tydlig miljöpolitisk profil – dvs hon är står stadigt i partiets kärnfrågor. Romson har således betraktats som en person kom kan komplettera Fridolin på ett bra sätt, eftersom Fridolin själv inte har en speciellt uttalad miljöprofil, han kan lite och mycket men har inte de djupkunskaper som Romson har inom miljöområdet.

Den här attityden i de diskussioner som förts, inte minst av valberedningen, som föreslog dessa båda kandidater, kan bli vansklig i längden. Fridolin är nu solen som allt kretsar kring, men det är sannolikt inte bra om även Romson kretsar kring eller hamnar i skuggan av Fridolinsolen. Språkrören skall vara jämställda, likvärdiga. Det är helt klart en utmaning att välja en sådan superstar som Fridolin ibland målas upp som och en tämligen okänd och delvis nedtonad person som Romson hittills visat sig vara. Utmaningen nu handlar alltså om att Romson måste ta för sig, visa att hon är ledare och att hon vill leda. Fridolin måste aktivt ge Romson utrymme, vilket i sig kan bli en utmaning då Fridolin framstår som en person som helst själv står i centrum.

Problematiken med att ett språkrör lyser mer än det andra har förekommit förut, och det är självklart en utmaning att vara fullständigt jämställda och jämlika i ett delat ledarskap. Mp har dock just erfarenhet av detta och vet vikten av att båda personer skall synas och höras och vara självklara företrädare för mp. Fördelen för Wetterstrand och Eriksson var att båda var relativt okända när de valdes, ingen hade den typ av superstargloria över sig som Fridolin har. De kunde således förutsättningslöst hitta en balans och en arbetsfördelning dem emellan som gjorde att de framstod som just komplement till varandra. Att Wetterstrand efter ett antal år blev poppis bland väljarna gjorde då inte så mycket. Eriksson och Wetterstrand hade då redan arbetat in sina jämställda roller mellan varandra. Här har den ena men inte den andra stjärnstatus redan innan de har tillträtt som språkrör, vilket alltså blir en utmaning att hantera.

När Fridolin och Romson steg upp på scenen när och tog emot kongressens ovationer och applåder, var det mycket intressant att se hur de hanterade läget. Fridolin tog direkt kommandot, tog micken och tackade för applåder, och sa några ord. Romson stod bredvid och tittade på. Därefter, efter att Fridolin pratat, tog Romson ordet och tackade för förtroendet – och tackade även övriga kvinnor som kandiderat till språkrörsposten – Fridolin tackade inte sina motkandidater. Romson gav ett ödmjut intryck. Fridolin ett självsäkert. Skall språkrörskapet fungera väl framöver, är ett tips att kanske skifta attityder med varandra, eller i alla fall inspireras lite av varandra. Fridolin kommer behöva tänka ödmjukhet, Romson självsäkerhet!

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fridolin + Romson = mp:s nya hopp

  1. Kerstin skriver:

    Jag som har följt Åsas och Gustavs framfart och framträdanden inte bara nu på kongressen kan konstatera att när de tidigare har uppträtt tillsammans så har de uppenbarligen varit medvetna om just detta. Åsa har tagit ordentligt med plats, och Gustav har ”backat”, utan att för den skull göra sig osynlig. Det ska han ju inte heller behöva göra.

    Sen tror jag personligen att Åsas engagemang i globala solidaritetsfrågor är en precis lika stor anledning till både att hon föreslogs av valberedningen och att hon sedan valdes. det är lika mycket en grön profilfråga som miljöfrågorna.

    Åsa är absolut tillräckligt bra för att bli en jämställd språkrörskollega till Gustav, och eftersom han dessutom kommer att vara pappaledig så kommer även ”media” att tvingas fokusera på henne, även om hon just nu inte är lika känd.

  2. Jocke Holmström skriver:

    Intressant analys, som så ofta från dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s