Helt hysteriskt och mycket intressant

Nej, nu händer det för mycket i svensk politik för att jag ska kunna avhålla mig längre från att skriva här på bloggen. Hade egentligen bestämt mig för att lägga ner den här bloggen. Av skälet att det mer blev en press och stress än något lustfyllt och stimulerande. Nu har jag dock fått en hel del propåer om att jag borde skriva inlägg, vilket ju så klart är enormt smickrande. Och vill någon läsa så är det klart att jag vill skriva. Min plan nu är dock att inte skriva lika regelbundet som tidigare, och inte lika långa inlägg – bortsett från det här. Vill ni veta mer om mina tankegångar utvecklar jag de gärna i annat fora.

Helt hysteriskt och mycket intressant – så är alltså min känsla kring svensk inrikespolitik i dessa dagar. Inte minst om man som jag bedriver ett forskningsprojekt om partiledarrekrytering. Först hade vi Centerpartiet, som efter en ny form av rekryteringsprocess, utsåg jämförelsevis unga Annie Lööf till ny centerledare. Processen i sig är intressant. Liksom att Lööf valde att lyfta in sina konkurrenter om partiledarposten i partiledningen. Lööf är dessutom intressant just i och med att hon är yngre – och – centerns tredje kvinnliga partiledare.

Att centerpartiet valt en ung kvinna till ledare säger självklart något om detta parti. Ett missförstånd uppstod mellan mig och delar inom centerrörelsen, när jag citerades på ett märkligt sätt i Dagens nyheter. Jag återgavs då säga att det kunde vara en ”slump” att centerpartiet nu valde sin tredje kvinnliga partiledare. Jag dementerade dock detta, bla via en debattartikel på Svt.se. Självklart är det ingen slump! Det är aldrig en slump att kvinnor når maktpositioner. Tvärtom.

I centerns fall har både Karin Söder och Maud Olofsson varit viktiga, både som kvinnliga förebilder (”titta, det går att nå makten och vara kvinna”), men också i egenskap av ”dörröppnare” för andra kvinnor. Människan är gärna homosocial.

Även vänsterpartiet skall välja ny partiledare, en eller två. I nuet är detta oklart. I enlighet med centern pågår just nu en liknande process för att utse Lars Ohlys efterträdare. Ohly, som jag själv menade slogs för sin överlevnad i både Almedalen och sitt Sommar – program (”jag är en jättetrevlig och bra person, jag lovar”, typ). Pressen blev dock för stor när flera personer började träda fram och meddela att de gärna vill ta över ledarskapet. Liksom när delar av partiet yrkar på ledarskifte. Jonas Sjöstedt ligger helt klart bäst till av de fyra kandidater som vill ta över. Med Sjöstedt kan vänsterpartiet komma att bli livsfarligt för vänsterflanken i socialdemokraterna. Huruvida Sjöstedt skall kombineras med en kvinna eller ej är oklart. Förmodligen blir det så. Och mest fruktbart skulle då troligen vara att utse Ulla Andersson till parhäst, Rosanna Dinamarca och Jonas Sjöstedt kommer sannolikt funka mindre smidigt ihop.

Ett delat ledarskap signalerar å ena sidan jämställdhet, modernitet och allmän anpassning till dagens värderingar och attityder (utöver att det blir legitimt att välja Sjöstedt, i ett feministiskt parti). Men – delat ledarskap kan komma att innebära problem. Det fungerar i miljöpartiet, det är sant. Men miljöpartiet är inte vänsterpartiet eller något annat av de mer traditionella och äldre partierna. Mp är ett jämförelsevis ungt (okej, fyller 30 år i år men allt är relativt) parti och ett parti som bildades utifrån tanken att vara något annat, även organisatoriskt, jämfört med övriga partier. Här finns en självklarhet – från början, en partikultur, som föreskriver delat ledarskap, eller rättare sagt, delat språkrörsskap. Att vara språkrör är inte samma sak om partiledarskap. Risken för såväl konflikter som otydlighet och mediaskugga för någon av ledarna är överhängande.

Ja så har vi då Håkan Juholt. Denna kompispappa. Våren var minst sagt svajig för den nya s-ledaren. Det var pensioner och det var Libyen, mycket Libyen. Så kom sommaren och det hela kändes stabilare. Som att Juholt började landa i rollen och ansträngde sig maximalt för att i media framstå som seriös och allvarlig (skämten och skratten var som bortblåsta i alla intervjuer, såväl mer seriösa som mer lättsamma). Han höll ett retoriskt skickligt tal i Almedalen och använde våren till att sätta skräck i regeringens planer på ett femte jobbskatteavdrag.

Men – så kommer hösten. Juholt och Tommy Waidelich skall till att presentera sin första budgetmotion. Strul uppstår, som en följd av att J & W inte förankrat sina förslag tillräckligt i riksdagsgruppen. Här skall RUT-avdrag (well, ett halvt) ligga kvar, och a-kassan skall inte höjas – för att nämna något. Rd-gruppens ilska resulterar i att J & W får backa och göra om. En pinsam strid utspelar sig således i offentlighetens ljus. Att inte förankra sina ställningstaganden internt i partiet, fungerar inte för en socialdemokratisk partiledare. I alla fall inte en ledare som ännu inte skaffat sig det interna förtroende som krävs för att agera självständigt.

Efter detta kommer så storyn om Juholts bostadsbidrag och som nu fullständigt dominerat medierna under en vecka. Detta i sig, oavsett som Juholt är skyldig till brott eller ej (vilket han sannolikt inte kommer bedömas som) – är denna historia mycket negativ för Juholt själv och socialdemokratin. Svenska väljare avskyr blotta misstanken att makthavare försökt sko sig på skattebetalarnas pengar. De må vara otrogna eller ta droger, men försök för guds skulle inte fiffla med pengar.

Därpå följer frågan om temporärt medborgarskap och diskussionen om huruvida Juholt sanktionerat Morgan Johanssons stöd till Ilmar Reepalus (kontroversiella) förslag. Juholt förnekar att han givit Johansson klartecken att stötta Reepalu. Upprördhet internt som kretsar kring att Juholt sviker när det kniper.

Därutöver tornar en resa till Vitryssland upp på horisonten, liksom märkliga hyrbilsfakturor och milersättningar. Journalisterna ligger alltså på för att hitta mer på Juholt.

Juholt själv säger inte så mycket, egentligen, mer än att en förundersökning nu pågår och att han måste se över de aktuella reseräkningarna. Samtidigt ber han hela tiden om ursäkt, han fortsätter alltså att pudla och pudla och pudla.

Puh!

Okej, vad kommer då att hända med Juholt. Diskussionen nu är om han skall avgå eller ej. I dag har VU haft möte och sannolikt har de diskuterat stödet för Juholt som partiledare. Skulle VU ta sin hand från Juholt måste han lämna uppdraget, även om det formellt är kongressen som utser och avsätter partiledare.

Kommer Juholt att avgå? Svårt svara på. Troligen inte. Sannolikt gör det för ont i den socialdemokratiska själen och identiteten att avsätta ännu en partiledare på mycket kort tid. Att Mona Sahlin fick avgå efter blott fyra år var ett historiskt nederlag för s. Att ännu en gång skriva (negativ) partiledarhistoria fixar inte detta parti. Tror jag. S har en självbild av att inte bara utse mycket bra och väl prövade ledare, utan även av att sluta upp bakom sina ledare i vått och torrt. Detta senare bla pga att partiet inte tillmäter ledaren ensamt så stor betydelse (är laget och ej jaget som är viktigt) men också pga att partiet är försvagat vid ledarskiften. En ny ledare är utsatt och enkel måltavla för motståndarna.

Historiskt har partiet menat att borgerligheten varit motståndarna, men idag är motståndarna primärt media.

Dessutom var processen att utse Juholt, i alla fall så som den framstod utåt sett, inte helt okomplicerad.

Det finns mycket att säga om ”Juholtaffären”, inte minst ur ett mediaperspektiv. Detta drev belyser nämligen än en gång vilken kraft det är i media och vilken makt som ligger i journalisternas händer. Självklart i viss interaktion med partier och politiker. En rejäl och seriös diskussion om medias roll och makt är nu helt klart på sin plats.

Men åter till frågan om Juholts vara eller icke vara. Min bedömning är alltså att han blir kvar. Dock kvarstår frågan om detta är det mest rationella och strategiskt bästa beslutet för s som parti. Svenska väljare är stränga när det kommer till ekonomiska spörsmål och frågan är om inte ”Västertorp-affären” kan komma att bli Juholts akilleshäl på samma vis som ”Toblerone-affären” blev för Sahlin. Den kommer alltid ligga där som en sten i skon. Men jag kan ha fel.

Detta gäller den ena aspekten av Juholt-frågan, nämligen den ekonomiska, den som rör Juholt mer som privatperson. Den andra aspekten rör Juholt som politisk ledare. Och här förefaller helt klart existera en intern ilska över ett bristande (icke-förankrande) och kanske allt för svajigt ledarskap. Denna aspekt handlar mindre om väljarna och mer om partiets interna arena. Och är på så vis kanske allvarligare. En socialdemokratisk partiledares överordnade mål är att ena partiet, samla rörelsen, och detta har hittills fungerat så där bra för Juholt.

Det är möjligt att det stålbad som Juholt nu går igen blir till ett enande kitt i s. Dvs att partiet kan förenas och bli starkare av drevet, och att Juholt på allvar då får ihop olika falanger till en helhet. Fullt lika möjligt är dock att efter det att stormen lagt sig i media kommer en ännu större sten ligga kvar i andra skon, och skava och skava och skava. Och den tillhör inte väljarna utan de egna.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Helt hysteriskt och mycket intressant

  1. Fredrik Lidby skriver:

    Kul att du skriver igen! Såg ditt morgoninlägg i SvT Paly, där du säger ung. detta också. det är en märklig tid vi ser rulla förbi…kan man lugnt konstatera.

    http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/10/09/en-forandring-maste-berora-dvs-det-maste-finnas-en-kansla-hos-de-som-upplever/

    /Fredrik i Sollentuna

  2. Ping: Om man tömts på lust att skriva om …. » Fredrik och hans Sollentuna -

  3. Ping: En vecka med Håkan Juholt | KOMUNIK

  4. Ping: En vecka med Håkan Juholt | My Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s