Hämningar brister och fasaden fallerar

Socialdemokraterna är inne i en mycket svår kris. Att påstå något annat vore ren lögn. Men bortsett från att opinionssiffrorna tickar stadigt nedåt i takt med att partiet och dess ledare upplevs som svajig, motsägelsefull, rörig och ej speciellt förtroendeingivande, så pågår just nu något mycket intressant inom detta parti.

Historiskt har socialdemokratin präglats av ett förhållningssätt gentemot partiets ledning som bäst kan beskrivas med ord som bland annat foglighet, lojalitet, underdånighet och försvarande. Partiets ledare och ledning har varit självklara auktoriteter som inte ifrågasatts. En socialdemokratisk partiledare har per definition, i egenskap av själva positionen i sig, betraktats som huvudet högre än alla andra och som en figur som övriga medlemmar förbehållslöst lojalt sluter upp bakom, i vått och torrt. Visst kan det ha muttrats i leden, funnits kritik och irritation över partiledarens varande och göranden genom åren, men detta har aldrig ventilerats offentligt utan begränsats till partiets slutna rum. Utåt sett har fasaden försökt att alltid hållas intakt. Som kritisk medlem har har du utåt sett bitit ihop, knutit näven i fickan och funnit sig vid sin läst.

Denna lojalitetskultur gentemot partiledaren har varit självklar, och även inneburit att partiledare sällan bytts ut i detta parti. Även om det stormat kring partiledaren har medlemmarna slutit upp. Rörelsen har stått bakom sin ledare, no matter what.

Bortsett från att detta ligger i linje med partiets kollektivistiska värderingar generellt har det här även varit en medveten strategi. Partiet vet nämligen att ledarskiften gör partiet svagt gentemot omgivningen, liksom offentlig intern kritik av partiets överhuvud. I rent och skärt egenintresse gentemot konkurrenterna har alltså denna offentliga ledarlojalitet också blivit självklar.

Mot denna bakgrund är det mycket intressant det vi nu ser hända. Aldrig tidigare har den typ av offentligt framförda kritik av partiets ledare skådats i s. Än mindre har centrala partiföreträdare skickat så tydliga, och öppna, signaler till omgivningen om att de saknar förtroende för den sittande partiledaren, på det vis som nu sker. Det förefaller som att hämningarna helt har brustit i detta traditionellt mycket ledartrogna parti.

Bitvis framstår Håkan Juholt som Bambi på hal is, som halkar än hit och än dit, medan som såväl partitoppar som vanliga gräsrötter stilla sitter och tittar på. Så skulle aldrig tidigare skett. Då skulle alla tyst skyndat fram, och snabbt försökt få Bambi av isen, och stagat upp hennes stackars ben på bästa vis. Och det hur illa man än må ha tyckt om henne. Allt för rörelsen, och för att hålla fasaden intakt.

Idag ser alla inte bara hur Bambi halkar omkring utan också hur partifasaden kanske inte alls är då där nyputsad och fin som man försökt få till under alla år. En helrenovering förefaller vara på sin plats, och det sannolikt på flera sätt och vis.

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hämningar brister och fasaden fallerar

  1. Peter Hendén skriver:

    Hej Jenny.
    Personligen ser jag problematiken lite annorlunda. Inom socialdemokratin finns i dag ett antal personer som inte torgför social demokrati utan (möjligen social) liberalism. Partiorganisationen ratade dessa och valde en social demokrat. Detta har aldrig förekommit tidigare. Visst fanns det intern kritik mot t.ex. Palme som ibland blev offentlig, men det handlade inte om grundvärderingar utan om metod och retoriskt uttryck. Nu pågår en gräsrotsrevolt mot liberalerna i partiet och högern reagerar naturligtvis. Hellre ingen socialdemokrati än en socialdemokrati som står för social demokrati.
    Sen bambi på isen! Varje opposition som verkligen försöker tala politik blir i dag sliten i stycken av media som i praktiken indoktrinerats av och styrs av värderingar som framställs som ”fakta” – i grunden Friedman och Greenspan (innan den senare upptäckte att Ayn Rand missat en del). Så socialdemokratin har som du säger rätt mycket att jobba med, men kanske inte skall ägna sig åt att helrenovera fasaden utan i stället ägna sig åt att utnyttja de få tillfällen som numera ges att verkligen tala politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s