Nyhetstorka?

God fortsättning!

För egen del försöker jag stilla vakna till liv efter välbehövlig ledighet och vila medan andra rivstartar nya året. Med ”andra” syftar jag på journalister. Knappt har det blivit 2012 förrän the never ending story om S rullar vidare. Men är det egentligen något nytt som framkommit? Nej, inte mig veterligt. Mer än att Ylva Johansson använde ledigheten till att skriva ett sanningssägande blogginlägg och Mona Sahlin ställt upp på längre intervju i P1 morgon.

Beträffande Johanssons blogginlägg så finner jag det föga förvånande, och inte heller särskilt uppseendeväckande. Hon skriver inte att Håkan Juholt skall avgå, utan bara det som alla vet och ser – att nedgången för s till stor del(men inte enbart) är resultat av Juholts ledarskap (eller brist på).  Visst visst, Johansson är en sk ”tung” socialdemokrat, det är sant. Men samtidigt en person som flyttades på till en lite svalare plats i s, efter att Juholt tillträdde. För exakt ett år sedan (på nyårsdagen förra året, om jag inte minns fel) meddelade Johansson att hon gärna ingick i ledningen av socialdemokratin. Resultatet blev det omvända: hon blev inte vald till partiledare, och hon fick lämna VU, dvs hon petades bort från partiets ledning.

Att Johansson känner sig besviken och kanske tom arg och bitter på sitt parti är inte konstigt. Kanske känner hon även att hon i nuet inte har så mycket att förlora på att säga sanningen, istället för att prata inlindat om situationen.

Johanssons blogginlägg var alltså inte speciellt anmärkningsvärt. Vad som är anmärkningsvärt är väl istället socialdemokratins kritiska läge i opinionen.

I morse kunde vi så höra hur s-krisen åter var under lupp. Nu genom en längre intervju med Mona Sahlin. Det Sahlin säger är inte heller särskilt revolutionerande.

Kanske är det tur för socialdemokraterna och Juholt, liksom för de politiska journalisterna, och andra politiska nördar (mig själv inkluderat), att vänsterpartiet startar sin kongress i övermorgon?! Liksom att v då skall välja ny partiledare!

 

Annonser

Om Jenny Madestam

Statsvetare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nyhetstorka?

 1. Mats skriver:

  Got fortsättning, Jenny!!☺

 2. mustaschkampen skriver:

  ”Det var en underbar natt” Sa Håkan Juholt till pressen när han presenterades som (kandidat till) partiledare, som svar på frågan om hur natten var när han funderade på om han skulle tacka ja.

  Och i början gick det ju bra för honom, men i höstas briserade bomberna i tät följd.

  Jag undrar just hur hans natt är ikväll, där hemma i Oskarshamn. Det har varit två turbulenta dagar. VU-möte igår och Juholt skulle sitta kvar, var beskedet. Nytt möte idag. Några dagar tidigare gjorde han en (ursäkta mig, för det är ett löjligt uttryck som är snudd på förolämpande och nedsättande…ska inte göra om det) ”juholtare” på folk & försvar, när han sa att regeringen 2009 gjort upp med SD om försvarsfrågor. Men tillbaka till dagens möte, som pågick i sju timmar. Under dagen nåddes man av nyheterna att tre distrikt inte har förtroende för Juholt. S backar månad efter månad, och är nere under 24% i decembermätning, men förtroendet för partiledaren är än värre. Men trots detta hölls efter det sju timmar långa mötet en presskonferens där Juholts stöd uttalades av Karin Jämtin, och det såg återigen ut som att den värsta faran var över för den här gången. Men så kommer uppgifter nu ikväll till TV4 och SVT, sent på fredagskvällen, om att Juholt kommit överens med VU om att avgå, men i utbyte ska han få deras uttalade förtroende och få avgå på ett sätt som han själv vill…

  Om det stämmer, så hade nog Juholt en efter omständigheterna relativt skön biltur ner till Oskarshamn under den tidiga fredagskvällen. Lite lättad, av att kunna avgå med lite värdighet i behåll, över att slippa oroa sig, nöjd över att veta hur det skulle bli. Men samtidigt säkert besviken.

  Men när de nya uppgifterna nådde ut senare på kvällen kan jag tänka mig att Juholt drog sitt hår (eller slet sin mustasch) eftersom de eventuellt förstörde det lilla korn av lugn han hittat och den lilla positiva stråle han fått med sig efter dagens eventuella motgångar. Om uppgifterna stämmer betyder det att Juholt faktiskt inte alls har tid, lugn och ro på sig att planera sin avgång. Om de inte stämmer så har uppgifterna ändå nog fått än fler att fundera på hur stödet ser ut i VU.

  Imorgon ska han hålla presskonferens i Oskarshamn. Avgår han redan då? Vad säger VU imorgon? kommer de att kommentera uppgifterna till tv-kanalerna, dementera dem? Återigen säga att Juholt ”oavsett vad ni har hört i tv de senaste timmarna” har deras fulla förtroende? Om Juholt faktiskt har nått denna uppgörelse med VU och ska avgå, så hade han nog gärna gjort det utan några läckor från VU:s möte som förtar den värdighet han annars hade haft i behåll.

  Om Juholt inte meddelar sin avgång imorgon så hoppas jag att både han och VU kraftigt dementerar uppgifterna och att han får fortsätta. Inte att han tillfälligt försöker förneka ryktena och än en gång åtnjuta VU:s uttalade förtroende, för att senare avgå i enlighet med den eventuella hemliga överenskommelsen.

  Och om han nu avgår, vem blir näste person att styra skeppet då? Vill någon ta över den sjunkande skutan?

  Värt att notera är även att trots att S har backat så kraftigt så är gapet mellan Blocken inte alls ointagligt. Även om två av de vacklande allianspartierna räddas av ”Kamrat 4%” så kan det bli en jämn kamp trots ett svagt S. Mp och V har ny kraft och energi med nya partiledare. År 2014 kommer 90-talisterna för första gången att i stor utsträckning få rösta. De har kanske präglats av ett helt annat, bredare miljötänk än tidigare generationer. De har kanske upplevt hur skolornas resurser har minskat under sin egen skolgång. Ja, de är kanske en väljargrupp som kan tilltalas av just V och Mp. Eller inte. Det är ändå för tidigt att börja dra för långt i de trådarna, det ligger nästan tre år i framtiden. Var det inte val nyss förresten? 2011 var ett omtumlande år i svensk politik. Mycket som hänt på kort tid.

  Men just nu är det natt mellan den 20 och den 21 januari, och kanske sitter han där, och funderar på hur han ska göra, igen. Fast särskilt underbar tycker han nog inte att natten är den här gången.

  Jag kommer ihåg vad han sa till packet med journalister i ett tv-inslag i torsdags kväll när de försökte få kommentarer när han kom ut på kvällen. han sa något i stil med ”Har ni allihop suttit och väntat här utanför i kylan hela dagen?” Det var väldigt mänskligt sagt i den situationen. Kanske uträknat också, för att förminska situationen, sig själv och det långa mötet, och få sig själv att framstå som en hyvens man. Mys-Håkan. Det tog Persson fem år att nå det epitetet. Fredrik försöker fortfarande så gott han kan. Håkan lyckades direkt.

  Jag hoppas att han får fler underbara nätter någon gång i framtiden, även om de just nu kanske mest ter sig som mardrömmar. och att folk faktiskt kan tycka att ”att göra en juholtare” faktiskt kan vara ett positivt uttryck, att kunna stå för och erkänna när man gör fel.

  Håkan kunde ha blivit precis det som Socialdemokraterna behövde, men nu är frågan om han ens är kvar om ett dygn. Men det kommer nya partiledare, som alltid. Avgår Håkan efter mindre än ett år är det dock nog ett rekord, tyvärr. Jag kommer iallafall om han nu avgår att sakna hans mustasch, hans humor, hans glöd och hans driv och envishet. De flesta hade nog kastat in handduken för länge sedan. Det säger kanske också något om hans karaktär.

 3. Snålknallen skriver:

  En ganska bra och lite bitsk natta analys av S nu. Man frågar sig hur länge Perssons uraktlåtenhet att sörja för återväxten skall hålla i sig? För varje förlorad pjäs på schackbrädet fordras ju en starkare, kunnigare, vältaligare, erfarne kandidat. Det verkar vara få som har tillräckligt många av dessa nödvändiga egenskaper så färska att de skulle utgöra en långvarig vinst för S. Det vore kul att få se din spekulation över vilka de flåsande väntande ivriga kandidaterna i startblocken är?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s