I kväll talade Stefan Löfven. Talet var långt, cirka 40 minuter. Det var dessutom ett rätt hattigt tal. Löfven hoppade från tuva till tuva och det var bitvis svårt att hitta den röda tråden. I och för sig var talet ideologiskt och Löfven och Socialdemokraterna har höga ambitioner för Sverige: lägst arbetslöshet i EU 2020, topp 5 bäst skola i EU om 10 år, och ta bort klyftor i hälsa mellan människor. Frågan som kvarstår är HUR detta ska ske. Självklart kommer det krävas skattehöjningar. Om detta talade dock Löfven inte något alls. Frågan är om det är smart eller om det tvärtom skulle vara klokt att faktiskt berätta om vad som krävs för att satsa. I dag presenterade S ett förslag om maxtak på antalet barn i förskoleklasser. Begreppet maxtak ska få oss att associera till maxtaxa vilket gick hem i stugorna för några val sedan för S.
Löfven pratade en hel del om jämställdhet – vilket var helt förväntat. Detta som ett försök att parera F! och de väljare man antar sig tappa till detta parti.
Mitt betyg på Löfvens tal är en 3a av 5 möjliga.
Programmet Politiksnack med hanna & jenny fick problem med tekniken, vilket gjorde att ett väldigt väldigt spännande samtal med Veronica Palm, Socialdemokraterna och Ann Öberg, Svenskt Näringsliv bra spelades in med ljud och inte bild. Strulet i sig tog x antal timmar att lösa.
Under tiden hällregnade det ute. Programmet spelades således inte in på balkongen utan i vårt vardagsrum. I morgon kommer det vara möjligt att lyssna på programmet på Youtube.
Kvällen har jag ägnat åt att vara med i Politikerquiz, arrangerad av Makthavare.se. Ett antal statsvetare ställde upp i ett statsvetarlag. Det blev väl inte total förnedring för vårt lag, men nära på.
Imorgon är det kristdemokraternas dag.
Jag såg inte ens Löfven. Men det är trist att man satsar så mycket på sådant som man vet lockar väljare. Maxtak på dagis… Var är satsningarna på de svåra delarna av skolgången? Tänker delvis på högstadiet, men främst på gymnasiet och universitetet. Nej, det handlar om att fånga barnfamiljerna, där finns många röster att hämta. Det är vad jag tror.
Att inte nämna skatterna för mycket är nog smart. Folk lyssnar hellre på vad man vill förändra och förbättra än på vad det kostar för dem. Kanske är det att underskatta väljare (både deras intelligens och deras vilja att betala mer i skatt) att inte vara rak med detta. Men efter att de förlorat två val i rad och varit utanför regeringen längre än….någonsin? så kan jag förstå om de är försiktiga.
Väntar mig inte heller några besked om kärnkraftsfrågan eller hur en S-regering ska se ut innan valet. Reinfeldt kommer att använda detta om och om igen för det är ett av hans ess i rockärmen när hans egen allians är svag: Att motståndaren inte kan bilda en regering eftersom de inte kan samarbeta.
Om S kommer överens med Mp efter valet är dock det problemet löst, de partierna har bortåt 45 procent av väljarnas stöd i opinionsundersökningarna. Men att de går ut med ett regeringssamarbete innan valet är föga troligt. Och att göra anspråk på att bilda minoritetsregering med 33-35 procent av rösterna känns inte helt trovärdigt när motståndarlaget har runt 38 procent.
En höjning kommer nog dock Löfven fortsätta att prata rätt högt om: Den som går ut på att höja arbetsgivaravgiften för anställda under 25 för företag, för att kunna satsa pengarna på annan arbetsmarknadspolitik, andra reformer. Det är en rätt tydlig skiljelinje, och en höjning som inte direkt drabbar många väljare, förutom en och annan företagare. Räkna även med väldigt olika siffror på hur många jobb som försvinner i och med detta.