Forskning

Nuvarande forskningsprojekt

Sedan januari 2014 har jag startat upp två nya forskningsprojekt. Det ena handlar om delat ledarskap i skolans och politikens värld, det andra om politiskt ledarskap och social media. Projektet om delat ledarskap är ett treårigt projekt finansierat av Forte, och utförs tillsammans med pedagoger och jurister. Studien avser att undersöka hur delat ledarskap ter sig i skolans värld (bland rektorer) och inom partipolitiken. Beträffande det sistnämnda är ambitionen att utforska hur det delade ledarskapet i Miljöpartiet faktiskt fungerar, och vilka erfarenheter som finns. Vi avser även att undersöka hur andra partier, med singulärt ledarskap, tänker och tycker om mer kollektiva former av ledarskap.

Projektet om politiskt ledarskap och social media är också treårigt och finansieras av Torsten Söderbergs stiftelse. Detta projekt har jag tillsammans med Lena Lid Falkman, företagsekonom vid Handelshögskolan. Vår ambition är att undersöka vilka toppolitiker som använder social media, hur de gör det liksom varför. Vi vill även studera om politikers nyttjande av social media får några konsekvenser.

Tidigare forskning

Partiledarideal

I min och med mitt avhandlingsprojekt (jag disputerade 2009) undersöktes hur medlemmar av partieliten i svenska partier föreställer sig ett idealt partiledarskap. Studien baseras huvudsakligen på intervjuer med partiledare, partisekreterare och gruppledare i riksdagen. Initialt var min ambition att söka svar på föreställningar om ledarskap inom samtliga partier, och då inte minst med fokus på personer som varit eller är partiledare. Likt de flesta forskningsprojekt behövdes studien dock avgränsas varför det i den färdiga avhandlingen var socialdemokraterna och folkpartiet som jämfördes. Kvar i byrålådan fick jag dock ett intressant material om hur partiledare i även andra partier tänker och tycker kring ledarskap vilket sannolikt kommer utnyttjas i kommande projekt.

Här kan du se en föreläsning om mitt avhandlingsprojekt

Partiledarrekrytering

Med hjälp av ett tvåårigt post doc startade jag ett projekt om partiledarrekrytering. Frågeställningen kretsar kring vem som blir partiledare, och hur – hur processen upp till toppen av ett parti ser ut? Min avhandling om ledarideal resulterade i kunskaper om hur partier tänker kring och fantiserar om partiledarskap. Nu var ambitionen att se vem partierna faktiskt väljer till ledare – vem kan nå toppen av ett parti? Tanken med studien var att kartlägga den process som gör att vissa personer väljs till partiledare och andra inte. Det handlar således om att studera rekryteringsprocessen till uppdraget som partiledare. För att komma åt detta studeras ett antal partiledarskiften, och särskåda de kandidater som var aktuella vid ett ledarskifte. Ambitionen var att försöka förklara varför en av dessa slutligen valdes till ledare och inte någon annan. Utgångspunkten är att detta styrs av såväl mer individcentrerade faktorer (likt personliga nätverk, egenskaper, historia i partiet etc) som mer strukturella aspekter (likt valprocedurer, ideologi och partiledarkultur). Min tanke med projektet var att svaret på frågan om vem som blir partiledare och hur, rymmer ett svar på hur partiet i fråga utövar interndemokrati i praktiken. Min naiva arbetsfråga i projektet har varit ”om jag skulle vilja, skulle jag då kunna bli partiledare eller är det något speciellt som krävs av mig eller min omgivning?”.

Detta projekt är nu avslutat och resulterade i en bok som ges ut på bokförlaget Liber under sommaren 2014. Boken heter Hur blir man vald? Om partiledarskiften i tre svenska partier.

Annonser

En kommentar till Forskning

  1. Johannes skriver:

    Hej Jenny. Av alla politiska kommentarer i TV så är det oftast dina jag tycker om bäst. Du syns allt för sällan, men hoppas det ändras. Men även mer texter av dig skulle vara lika bra, om inte bättre. Gärna mer synpunkter om SD och Jimmie Å, som är min favorit i dagsläget. Jag håller själv på att färdigställa en monografi så jag vet hur lite ork man har till sidoprojekt, men hoppas se och läsa mer av dig i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s