Göran Hägglund talade i Almedalen i kväll. Det var ett bra tal. Talet innehåll både humor och allvar men samtidigt med förankring i de egna värderingarna. Hägglund är en bra talare, det vet vi sedan tidigare. Han är även en rolig talare, vilket vi också vet om. I kväll skämtade han friskt med ordvitsar om de rödgröna som trädgårdsmästare som inte kan sköta en trädgård, liksom ett stycke om att det kommer att komma ett ”skatteanfall” vid ett regeringsskifte.
Dagens nyhet är löftet om en garanti till plats på äldreboende för personer över 85 år. Ett klokt fokus sett till att frågan om äldre är en av partiets kärnfrågor. Dessutom kan många väljare uppleva att köer för äldreboende är ett reellt problem.
I talet berördes annars flera olika områden, likt .ex.: försvars- och säkerhetspolitik, med tanken om ett eventuellt NATO-medlemskap. Det förvånar många att Hägglund och Kd lanserar detta. Det är dock logiskt eftersom det dels kan locka över moderatväljare som vill gå med i NATO, dels är försvarsfrågor något som konservativa partier (vilket KD delvis är) vanligen värnar om.
Hägglund berättade även att KD kommer driva frågan om förstatligande av sjukvården inför valet. Berättelsen som ledde fram till detta besked i talet berörde. Det handlade om en kvinna som fick cancer och till följd av bristande samordning och effektivitet i vården dog ett år efter diagnos. Jag blir sällan berörd av partiledartal men detta stycke gav mig rysningar.
KD lanserar i dag även ett förslag om att alla barn i skolan ska ha idrott varje dag. Detta berättade Hägglund om i talet. Motiveringen till förslaget är smart. Det handlar om att alla barn ska få lika möjligheter till god hälsa. Man kan inte välja sina föräldrar, sa Hägglund, och vissa tycker det är viktigt att barnen rör på sig andra inte. Alla ska ha rätten till detta och därför detta förslag. Paketeringen av förslaget är smart, även om det skulle kunna tolkas som motsägelsefullt att staten ska bestämma över om barn rör på sig eller ej, då KD i många frågor vill att staten ska backa tillbaka från familjernas liv.
Vidare talade han om vikten av att föräldrar ska få bestämma själva över sina föräldradagar och att föräldrar måste stöttas i att sätta gränser för sina barn och upprätthålla moral och respekt.
Det var som sagt ett bra tal som klokt nog fokuserade på KD:s egna värden och mindre på Alliansen som helhet. Ska partiet överleva är detta enda vägen.
Jag skulle ge talet en 4 av 5 möjliga.
Det är ett intressant förslag med skolidrott varje dag och jag tycker det är bra. Samtidigt tror jag att motiven till det är ungefär samma som till S förslag om maxtak för barngrupper: Man vill locka väljare i en stark, opinionsbildande och månghövdad väljargrupp. Partierna tävlar om att satsa på grundskolan i tider när den svenska skolan får bottenresultat, men glömmer bort att i dagens samhälle så är en eftergymnasial utbildning mer och mer viktig så det är egentligen där resurserna borde läggas snarare än i grundskolan där det redan finns ganska gott om resurser. Eller alternativt skapa en arbetsmarknad som gör det lättare för ungdomar och unga vuxna att komma ut på arbetsmarknaden även utan högskoleutbildning, men efter globalisering och automatisering av industrin är det inte helt lätt.
En kommentar till vad gäller idrotten: Är det inte för illa att det ska satsas så mycket på barn medan många vuxna går omkring och blir hösäckar och soffpotatisar? Den som inte har ett korplag att gå med (vilket förutsätter ett visst personligt nätverk, som alla inte har… En förening är däremot per definition öppen för alla) i har två val: Inte idrotta alls eller idrotta på väldigt hög nivå i en idrottsförening. Det behövs ett mellanting, en bredare föreningsverksamhet för motionsidrott som bygger på föreningsverksamhet snarare än företagsamhet (några gym erbjuder detta men det är både dyrt och opersonligt).
Och visst kan man träna på andra sätt, men alla gillar inte att lyfta skrot om kvällarna eller att plåga sig genom löpspåret i skogen.
Det skulle antagligen även avlasta den sjukvård som de är måna om att förbättra om fler rörde på sig oftare.
En annan kommentar angående det här med skola och idrott, något jag kom att tänka på:
Det vore nog vettigt om skolan organiserade och höll i idrott mer, lite som i USA där man som ung spelar i olika High School-lag. Detta för att skolan enklare skulle kunna fånga upp idrottsintresserade barn och ungdomar än vad föreningarna kan, och för att förenkla logisitken. De barn som inte har engagerade föräldrar som kan skjutsa eller som inte har idrottsanläggningar nära hemmet skulle vinna mycket på om deras skola kunde hålla i även mer organiserad lagidrott och annat idrottande av annan karaktär än skolgymnastiken.
Skolgymnastiken är mest på lek, och inte på så stort allvar, och så ska det vara, men det bör finnas större möjligheter för de som vill satsa på idrottandet att göra det. Idrottsgymnasium och idrottsprofiler finns visserligen, men det är bättre att det hela är en så kallad ”extracurricular activity” för de som vill gå en vanlig gymnasielinje eller vanligt högstadium men ändå kunna idrotta på hög nivå i unga år i skolans regi.